Menu Zavřít

Kreml chce i inseminaci

17. 12. 2010
Autor: Euro.cz

Obchod s Ruskem

CIF24

České firmy se stále více orientují na trhy Ruska a zemí Sdružení nezávislých států (SNS). K výraznějšímu obchodnímu průlomu by měla napomoci smlouva o spolupráci, kterou nedávno uzavřela Česká – Středoasijská smíšená obchodní komora s pracovním centrem ekonomického rozvoje SNS. Dle zmíněné dohody otevřela komora v Praze a Ostravě ekonomické centrum SNS. Zastoupení nemá v působnosti pouze Českou republiku, ale i země Visegrádské smlouvy.
Komora spolupracuje kromě jiného se skupinou Severní most. Ta je zaměřena na realizaci vládního programu Ruské federace, který se týká obnovy autonomních republik Severního Kavkazu. Do oživení regionu chce Kreml investovat v nejbližších letech minimálně 600 miliard rublů (asi 370 miliard korun). „Severní most již v oblasti Severokavkazského federálního okruhu připravuje řadu projektů, především z oblasti energetiky, stavebnictví, vodárenství a zdravotnictví,“ upozornil generální sekretář České – Středoasijské smíšené obchodní komory Zdeněk Bilan.
Kreml chce nicméně investovat miliardy rublů i do obnovy a rozvoje dalších oblastí země. Stále se hovoří především o zdravotnictví, jelikož ruská vláda plánuje zásadní obnovu celého zdravotnického systému. Jenže o podobných plánech se již v zemi mluví několik let a pokaždé z nich sešlo.
Rusko je v současné době atakováno především dovozci zemědělské produkce a potravin. „Hodlají vybudovat vlastní zázemí, konstatuje Bilan. Rusové mají zájem takřka o vše, co souvisí se zemědělstvím – inseminačními pomůckami počínaje a linkami na zpracování masa a balení potravin konče. „V tomto projektu spolupracujeme s asociací ruských zemědělců,“ dodal Bilan.
Další sektor, kde by české společnosti mohly získávat velké kontrakty, představuje energetika. Ta ruská je totiž dlouhodobě podinvestovaná a Kreml má na její obnově a výstavbě nových zdrojů eminentní zájem. „Pro české firmy v tomto sektoru spíš připadá v úvahu inženýring či řízení výstavby takových projektů,“ vysvětluje možnosti pro české firmy Bilan. Jinou perspektivní oblastí je dřevozpracující průmysl. Rozsáhlá území federace, které v létě zpustošily požáry, je nutné obnovit. Navíc se v Rusku připravují velké projekty na těžbu dřeva a jeho následné zpracování.
Znalci ruského prostředí a bývalých republik Sovětského svazu ale v této souvislosti upozorňují, že chce-li česká firma v Rusku a okolních státech podnikat, potřebuje nutně získat situace znalého partnera. „Pokud neznáte tu správnou osobu, které podstrčíte správnou částku, nemáte velké šance na úspěch,“ tvrdí zdroj, jenž obchoduje v Rusku již několik let.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).