Menu Zavřít

KŘESLO PRO ODS

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Ú ř a d     p r o     h o s p o d á ř s k o u     s o u t ě ž

Vláda o obsazení funkce předsedy Úřadu pro hospodářskou soutěž, z níž byl odvolán nově zvolený senátor Stanislav Bělehrádek (KDU-ČSL), podle premiéra Miloše Zemana (ČSSD) rozhodne patrně až v příštím roce. Zeman dodal, že tato funkce by měla být obsazena kvalifikovaným odborníkem. „Zastávám názor, že v čele antimonopolního úřadu by měl stát jako koneckonců v čele jakéhokoli jiného úřadu odborník, prohlásil Zeman s tím, že stranická příslušnost v tomto případě je nedůležitá.

Předseda Občanské demokratické strany (ODS) Václav Klaus v Lidových novinách minulé úterý oznámil, že jeho strana má zájem o obsazení tohoto místa a má už i konkrétního kandidáta. Podle zjištění ČTK z minulého týdne se však vedení ODS touto otázkou ještě nezabývalo a kandidáta neurčilo.

Vláda předminulý týden odvolala Stanislava Bělehrádka z funkce předsedy protimonopolního úřadu v souladu se zákonem. Premiér Zeman poznamenal, že došlo k drobnému pochybení, neboť Stanislav Bělehrádek byl odvolán prezidentem Václavem Havlem dříve, než o tom rozhodla vláda. Prezident Havel totiž odvolal Bělehrádka už 2. prosince 1998, a to s platností k 11. prosinci letošního roku.

CIF24

Premiér Miloš Zeman upozornil, že ředitele Úřadu pro hospodářskou soutěž jmenuje prezident republiky na návrh vlády a nikoli o své vůli. Vláda podle něj ale o nástupci Stanislava Bělehrádka ještě nejednala. „Jistě se rozhodne tak, aby doporučila panu prezidentovi Václavu Havlovi na tuto funkci velmi kvalifikovaného odborníka, dodal Zeman.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).