Menu Zavřít

Křetínského lokomotiva Větroň pomáhá Slovákům. Mají ji půjčenou na tři měsíce

Autor: Martin Pinkas

Lokomotiva patřící firmě LokoTrain Daniela Křetínského tahá rychlíky z Bratislavy do Košic.

„Nelíbí se vám to? Tak si zajeďte na Slovensko, to teprve uvidíte!“ Tahle hláška je často ke slyšení v českých koženkových kupé a Bratislava se proti ní rozhodla bojovat. Aby si Železničná spoločnosť Slovensko vyzkoušela, jak vypadá cestování vlakem ve 21. století, půjčila si z Česka moderní německou lokomotivu Vectron 130, jíž nádražáci přezdívají Větroň.

Červenobílé rychlíkové vagony z Bratislavy do Košic tak teď tahá mašina s logem společnosti LokoTrain, jejíž většinu vlastní EP Cargo patřící do skupiny EPH miliardáře Daniela Křetínského. Ten se k provozu své lokomotivy pod Tatrami nechce příliš vyjadřovat. Je to prý věc Ostravské dopravní společnosti (ODOS), která pronajatý vectron Slovákům jako třetí straně půjčila. „Mají k tomu náš souhlas,“ přesměrovává Daniel Častvaj, mluvčí EPH, dotazy do Ostravy.


Vlaky bez strojvůdců? Česká firma AŽD ví, jak na to


ODOS německou mašinu Slovákům na tři měsíce poskytla proto, aby si ověřili, jak fungují moderní dvousystémové lokomotivy u rychlíků včetně podhorských úseků s dlouhým stoupáním. Podle Romana Šragy, generálního ředitele ostravského dopravce, Bratislava nic nehradí, na oplátku do Ostravy na čtvrt roku pošle svou starší lokomotivu řady 363 přezdívanou Eso.

CIF24

Přítomnost Křetínského Větroně na Slovensku je dobrou reklamou pro EPH, který neustále posiluje svou pozici v tamější energetice.

Čtěte také:

Alstom otestuje v Česku svůj vodíkový vlak

Čtyřmiliardový tendr na dodávky nafty pro České dráhy vyhrál Unipetrol


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).