Menu Zavřít

Kritizovaný súdánský prezident pojede na summit s Trumpovou účastí

17. 5. 2017
Autor: Profimedia.cz

Súdánský prezident Umar Bašír, viněný z genocidy a zločinů proti lidskosti, se v sobotu v Saúdské Arábii zúčastní summitu muslimských zemí, jemuž bude přítomen i americký prezident Donald Trump. Oznámil to podle agentury Reuters súdánský ministr zahraničí Ibráhím Ghandúr. Podle něj však není jisté, zda se Bašír s Trumpem setká.

Bašíra stíhá kvůli válečným zločinům Mezinárodní trestní soud (ICC) a západní státníci se ho straní. Kdyby se setkal s Trumpem, byl by to „diplomatický šok“, navzdory oteplování ve vztazích mezi Washingtonem a Chartúmem, napsala dnes agentura Reuters.

„Pokud jde o to, zda si Trump a Bašír potřesou rukou, nikdo si nemůže na nic hrát, ale každopádně Saúdové prezidenta Bašíra na tu konferenci pozvali,“ řekl Ghandúr novinářům v Ženevě.

„Doufáme, že všechno proběhne, jak bylo naplánováno, a těšíme se na normalizaci našich vztahů s USA,“ prohlásil šéf súdánské diplomacie a dodal, že do Rijádu odcestuje v pátek s Bašírem.

Na přímou otázku, zda si Bašír a Trump podají ruce, Ghandúr nepřímo odpověděl, že v to doufá.

Trump v sobotu v Saúdské Arábii zahájí svou vůbec první zahraniční cestu ve funkci prezidenta. Během ní zavítá také do Izraele a do Evropy.


Donald Trump se schází i s kontroverzními státníky:

Trump chce Erdogana podpořit v boji proti IS i Kurdům

 Donald Trump svému tureckému protějšku při návštěvě v Bílém domě nabídl pomoc v boji s teroristy


Bašír, který se k moci v Súdánu dostal v roce 1989 díky islamistickému puči s podporou armády, byl obviněn z genocidy a zločinů proti lidskosti v roce 2008. Všechna obvinění odmítá a dokonce dál cestuje do zahraničí.

Ghandúr dnes obvinění vznesená ICC označil za „politický nástroj“ používaný proti Súdánu a řekl, že Chartúm se chce otevřít obchodu a podporuje mezinárodní úsilí v boji proti islamistickým radikálům v regionu.

Súdánský ministr rovněž vyzval Spojené státy k zesílení své role v prosazování míru v Sýrii a Jemenu.

Súdánští vojáci jsou v Jemenu součástí koalice vedené Saúdskou Arábií a pomáhají také s výcvikem jemenských vojáků. Ghandúr dnes naopak popřel zprávy, že Súdán je vojensky aktivní také v Libyi a že pomáhá s dodávkami přenosných protileteckých střel syrským povstalcům bojujícím proti silám prezidenta Bašára Asada.

EBF24

Trump nedávno přijal Sergeje Lavrova. Čtěte dále:

Trump prý vyzradil Lavrovovi přísně tajné údaje. Mám na to právo, oponuje

 Sergey Lavrov a Donald Trump v Bílém domě


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).