Menu Zavřít

KRIZE BOBTNÁ

20. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Vítkovice

Život Vítkovických železáren visí na čím dál tenčím vlásku. Podnik sice již obnovil základní výrobu poté, co ji musel výrazně omezit kvůli přerušeným dodávkám železa, ale krize firmy vrcholí. Již čtrnáct dní hutě fungují v podstatě bez plynu, protož e od Severomoravské plynárenské dostávají jen technologické minimum. Odborníci soudí, že podnik má jenom dvě možnosti: konkurs nebo podstatnou redukci výrobního programu.

Varianty řešení ve spolupráci se státem a managementem vypracuje poradenská firma Deloitte & Touche a předloží je na zasedání dozorčí rady Vítkovic v pátek 21. ledna. Vybraný návrh, jak z krizové situace ven, nakonec posoudí vláda. Většinový vlastník železáren, Fond národního majetku, se zatím s věřitelskými bankami dohodl na podpisu dohody o neútočení (stand still agreement), jež by měla platit do konce února.

MMF24

Kvůli napjatým financím Vítkovice opět nedodržely výplatní termín 14. ledna. „Peníze od státu, které byly určeny na financování výroby, šly nakonec na krytí starých dluhů, vysvětlil místopředseda dozorčí rady Tomáš Čermák. Představenstvo musí proto dozo rčí radě předložit způsob, jak do konce měsíce dlužné mzdy uhradí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).