Menu Zavřít

Krize nekrize

5. 12. 2008
Autor: Euro.cz

Dial Telecom

Telekomunikační skupina Dial Telecom 1. prosince koupila od rakouských společností Telekom Austria TA a Telekom Austria Beteiligungen stoprocentní podíl ve společnosti Telekom Austria CR, která poskytuje služby pod značkou Volný, a 100 procent akcií ve slovenském eTelu. Hodnota transakce nebyla zveřejněna. Dle generálního ředitele Dial Telecomu Aleše Zemana je firma dlouhodobě zisková (očekávaný obrat skupiny v Česku a na Slovensku za rok 2008 je 1,6 miliardy korun) a rozvoj financuje kombinací vlastních zdrojů a bankovních úvěrů. „Problémy v souvislosti s finanční krizí nepociťuje vzhledem k dlouhodobě zajištěným úrokům z poskytnutých úvěrů i vzhledem k jejich klesajícímu podílu na celkových zdrojích financování,“ dodává Zeman.
Cílem akvizice bylo rozšířit portfolio služeb a vstoupit na trh rezidentních zákazníků. Značka Volný zůstane na českém trhu zachována a dál bude zaměřena na domácnosti, zatímco Dial Telecom na korporátní a velkoobchodní klientelu.
„Do budoucna plánujeme investice do rozvoje optických sítí, jejichž prostřednictvím poskytujeme komplexní portfolio hlasových, datových a internetových služeb s dostupností po celé České republice, a více přípojných míst pro všechny tři klíčové segmenty,“ dodává Zeman.
Největší rakouský operátor Telekom Austria vstoupil na český trh v roce 2000, kdy za 8,5 miliardy korun koupil společnost Czech On Line. V roce 2006 ovládl za 2,6 miliardy eTel. Loni obě firmy spojil pod hlavičkou Telekom Austria ČR. Dial Telecom v loňském roce koupil stoprocentní podíly ve společnostech net4net a Meduka a v prosinci 2007 prodal svou pobočku v Rumunsku. „Naším strategickým cílem je soustředit se především na český a slovenský trh,“ vysvětluje Zeman, „prodejem rumunské pobočky jsme získali další kapitál pro posílení pozice v tomto regionu.“

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).