Menu Zavřít

Krize oslabí konkurenci v poradenství

20. 11. 2008
Autor: Euro.cz

České firmy stále více zajímají investice v Rusku, Rumunsku a na Ukrajině

Na český trh vstoupila v listopadu poradenská společnost Raiffeisen Investment. Kromě centrály ve Vídni má ve střední a východní Evropě i ve Společenství nezávislých států síť dvanácti poboček a Praha se stala třináctou kanceláří. Týdeník EURO hovořil s šéfem pražského zastoupení Pavlem Matějkou a s Wolfgangem Putschekem, členem správní rady Raiffeisen Investment (RI), o perspektivách poradenství v oblasti fúzí a akvizic (M&A) ve střední Evropě. „Radíme v řadě sektorů, nedávno jsme se podíleli například na akvizici společnosti Bulgarian Telecom pojišťovnou AIG a privatizaci turecké rafinérie Petkim. Také jsme radili například společnosti Heineken při akvizici dvou běloruských pivovarů a vídeňské burze při akvizici lublaňské burzy. Kromě toho jsme v našem regionu výhradním partnerem pro nadnárodní poradenskou společnost Lazard,“ řekl týdeníku EURO Putschek.

EURO: Nenačasovali jste vstup na český trh špatně? Nedávno vypukla finanční krize… PUTSCHEK: Otevření pražské kanceláře je součástí dlouhodobé strategie. Toto rozhodnutí podpořil i vznik partnerství se společností Lazard v loňském roce, navíc naše analýzy potvrdily, že Česká republika představuje jeden z nejperspektivnějších středoevropských trhů v oblasti M&A poradenství. Věříme, že současná složitá situace nám přinese nové obchodní příležitosti a obecně se poptávka po službách poskytovaných společnostmi, jako je naše, zvýší.

EURO: Podílela se Raiffeisen Investment již dříve na českých transakcích? PUTSCHEK: Například loni jsme radili společnosti Raiffeisen Bausparkasse při akvizici společnosti Hypo stavební spořitelna a také společnosti Karlovarské minerální vody při akvizici strategického podílu ve firmě Waldquelle Kobersdorf, která je druhým největším hráčem na rakouském trhu minerálních vod. A v červnu 2005 jsme získali mandát od společnosti System Capital Management na nákup společnosti Vítkovice Steel.

EURO: Na českém trhu již působí několik silných místních a mezinárodních poradenských společností. Co si slibujete od otevření pražského zastoupení? MATĚJKA: Domníváme se, že pro úspěch na českém trhu musíme mít silný tým přímo v České republice. Máme týmy expertů zaměřených na určitá odvětví a také na základě partnerství se společností Lazard přístup k nejvýznamnějším mezinárodním a globálním firmám. Očekáváme, že se v Česku podobně jako v jiných zemích staneme významnými hráči na poli M&A poradenství.

EURO: Kde vidíte největší příležitosti ve střední a východní Evropě pro poradenské služby? MATĚJKA: Existuje řada odvětví, kde působí firmy, jež dosáhly svých limitů růstu v důsledku velikosti místního trhu, rostoucí konkurence či rychlých změn na trhu. V budoucnosti se jejich další růst bez strategických nebo finančních partnerů neobejde. Jako příklad odvětví jmenujme energetiku, potravinářství a dopravu. A v souvislosti se současným vývojem světové ekonomiky musíme ještě přidat sektor nemovitostí, stavebnictví a automobilový průmysl. Pokud se na stejnou otázku podíváme z pohledu regionů, vnímáme rostoucí poptávku po poradenství směřující do tradičních partnerských zemí pro Česko, jako jsou Slovensko, Polsko a Maďarsko, ale i do nových teritorií – do Ruska, Rumunska a na Ukrajinu. Tato poptávka je nejčastěji motivována velkým rozměrem trhů těchto zemí či zajímavými akvizičními cíli. Na druhé straně existuje i zájem firem ze zmiňovaných států o koupi společností v České republice. Nejvíce jde o podniky působící v energetice, těžbě surovin a těžkém strojírenství.

EURO: Budete nabízet poradenství jen nadnárodním hráčům nebo i místním společnostem? MATĚJKA: Určitě nás zajímají lokální společnosti – střední a východní Evropa je naším domácím trhem. Přitom pozorujeme, že se uskutečňuje stále více fúzí a akvizic čistě mezi firmami z tohoto regionu. Tak jsme například radili srbské společnosti Delta Holding při akvizici bulharského řetězce obchodů Piccadilly ve Varně.

EURO: Americké investiční banky mají velké problémy. Co to znamená pro jejich evropské a středoevropské protějšky? PUTSCHEK: Musíme rozlišit dvě situace. První nastala u těch amerických investičních bank, které zkrachovaly, nebo si musely najít nové majitele, jako je Lehman Brothers a Merrill Lynch. V těchto případech jistě pocítíme snížení jejich aktivity ve východní Evropě. Pro nás to bude znamenat méně konkurence. Další investiční banky změnily svůj obchodní model – to je případ společnosti Goldman Sachs. Ty pokračují v podnikání nadále podobně jako dříve, ale očekávám, že v důsledku globální krize se budou soustřeďovat spíše na své domácí trhy.

EURO: Jak se ve střední a východní Evropě projeví světová krize likvidity a jaké má důsledky na fúze a akvizice v regionu? PUTSCHEK: Důsledky krize jsou v regionu určitě znát. Například kvůli tvrdším finančním podmínkám se omezily některé typy transakcí, zejména ty, které zahrnují vysoký podíl dluhového financování. Ale na druhé straně vidíme nové příležitosti – tvrdší podmínky na trhu, rostoucí konkurence a obtížné obstarávání dluhového i vlastního financování nutí majitele firem k jejich prodeji. A v takové době roste přidaná hodnota poradců a investičních bank, když dokážou efektivně propojit prodávajícího a kupujícího.

EURO: Nové zdroje likvidity přicházejí z Perského zálivu i Asie. Můžeme očekávat takové investory rovněž ve střední a východní Evropě? MATĚJKA: Ano, někteří z těchto investorů analyzují příležitosti v České republice. Ovšem zajímají je především vybrané transakce velkého rozsahu.

ebf - tip - debata

BOX
Pavel Matějka Získal vzdělání na Vysoké škole ekonomické a na London Business School. Následně se specializoval na investiční bankovnictví. Během dosavadního profesního působení pracoval v Accel Group, ABN Amro Bank a ve společnosti Erste Corporate Finance.

Wolfgang Putschek Je absolventem právnické fakulty Vídeňské univerzity, studoval také v postgraduálním programu na Georgetown Law Center ve Washingtonu. Kariéru začal stáží v mezinárodním oddělení rakouské společnosti Creditanstalt Bankverein, poté nastoupil jako právník se zaměřením na daňovou problematiku do společnosti Deloitte & Touche/Exinger. V roce 1995 začal pracovat pro Raiffeisen Investment v pozici projektového manažera a o dva roky později postoupil do funkce ředitele divize strukturovaných transakcí pro Rakousko i trhy střední a východní Evropy. V roce 2004 se stal členem správní rady RI.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).