Od velkých výrobců zase často slyšíte, že už jsou na hraně svých možností a tlačí se na strop – jako například Budějovický Budvar –, popřípadě že výrazný růst spotřeby v rámci českého trhu není reálný. Do této situace vydá Český svaz pivovarů a sladoven zajímavé statistiky. Z nich vyplývá, že v roce 2017 činil výstav piva vyrobeného v Česku 20,322 milionu hektolitrů, což je o 155 tisíc hektolitrů méně než předloni. Zároveň se tím narušila rostoucí křivka stoupající od roku 2011. „Za loňské špatné výsledky mohou ve velké míře regulace a přílišná byrokracie. Přestože se trh relativně dokázal vyrovnat s EET, u protikuřáckého zákona je tomu naopak,“ myslí si František Šámal, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven.
Jeho slova je ovšem nutné vztáhnout především na velké výrobce. Minipivovary, jejichž počet sice stoupá, ale podíl na trhu mají pouze kolem dvou procent, o špatném roce rozhodně mluvit nemohou. „Minipivovarů se zatím tato situace příliš nedotýká a nadále rostou, i když již ne takovým tempem jako v minulých letech. Tento pokles postihl především restaurace, a tím pádem velké pivovary. Minipivovary si své odběratele stačí osobně obsloužit, takže jim neutíkají,“ reaguje Jan Šuráň, šéf Českomoravského svazu minipivovarů. Což je možná další důvod k tomu, aby se velcí nadnárodní hráči začali víc dívat pod nohy a zjistili, čím malí výrobci dokážou upoutat pozornost a rozšiřují klientelu.
Atraktivní ležáky
Že se s průměrným českým pijákem dá pracovat, ukazuje i jiná loňská statistika. V roce 2017, poprvé po několika dekádách, předčila spotřeba ležáků v Česku výčepní piva. Silnější (a dražší) jedenáctky a dvanáctky jsou tak opět atraktivnější než jednoduché desítky (či dokonce ještě slabší odvary), jejichž pověst v minulosti utrpěla především kvůli velkým pivovarům a nevzdělaným výčepním.
I když tedy někteří experti mluví o špatném roce, české pivovarnictví se loni dostalo do velmi dobré pozice. Stále zřetelněji se ukazuje, že pijáci už nejsou tolik konzervativní a začínají být ve svých hospodách nároční. Kdyby i ten celkový výstav dál klesal, ale zvětšoval se objem speciálů vyráběných z dražších surovin, pivovary možná litovat nebudou.
Pivem vycpaná veverka, ležák ze sudu po whisky. Nejdražší piva světa
Dále čtěte: