Menu Zavřít

KRIZE SÍLÍ

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Hutnictví

Tři domácí největší hutě - Vítkovice, Nová huť a Třinecké železárny - zaznamenaly za tři čtvrtletí letošního roku výrazně horší výsledky. Odvolávají se na celosvětovou recesi na trhu s hutními produkty. V černých číslech zatím udržely hospodaření pouze Třinecké železárny.

Nejhrozivější skóre předvedly Vítkovice, jejichž ztráta představuje 3,289 miliardy korun. Hospodářské noviny 4. listopadu však s odvoláním na tajnou zprávu společnosti Deloitte & Touche uvedly, že již v srpnu hutní podnik dospěl až k osm imiliardové ztrátě.

Provozní výsledek dosáhl podle vedení Vítkovic ke ztrátovým 2,3 miliardy. Loni ve stejném období přitom podnik hospodařil s hrubým ziskem přes tři sta šedesát milionů korun. Tržby letos poklesly zhruba o dvanáct procent na 13,1 miliard korun.

EBF24

Rovněž polostátní Nová huť oznámila provozní třísetmilionovou ztrátu. Podle výpisu z databáze Ariadna celková červená čísla ukazují více než dvojnásobek (626 milionů). Ostravský podnik ovšem na rozdíl od Vítkovic utržil o dvě miliardy více než před rokem, 25,1 miliardy korun. Do hospodaření se negativně podle vedení firmy promítlo zpoždění výroby v minihuti. Ta měla fungovat již červnu, ale rozjela se až v minulých dnech. Podnik tak denně tratil zhruba milion korun.

Třinecké železárny sice za devět letošních měsíců vykázaly hrubý zisk 86,7 milionu korun, před rokem však bylo číslo lepší o bezmála osmdesát milionů. Rovněž tržby se snížily téměř o pětinu na necelých třináct miliard korun.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).