Menu Zavřít

Krkonošský medvěd

20. 5. 2019
Autor: Euro.cz

Tvrdý restart vrchlabskému podniku pomohl, vaří špičkově Vrchlabský provoz Pivovarská bašta s rokem založení v roce 1995 patří do první průkopnické generace českých minipivovarů. Jenže zdejší ochucená piva v minulosti ztratila kvalitu a značka Krkonošský medvěd skomírala. Až do té chvíle, než se tu před třemi roky naplno pustil do vaření sládek Petr Bednář. „Viděl jsem tady potenciál, i proto jsem tu nabídku přijal,“ vypráví, zatímco nás provází špičkově vybaveným sklepem. Než Bednář zakotvil ve Vrchlabí, prošel pivovary v Krušovicích, pražské Bulovce i Paroháčem v Luční boudě a trutnovským Krakonošem. Na tamější noční šichty v historické varně Bednář dodnes vzpomíná.

„Nenavazoval jsem na nic, ten restart byl úplný,“ popisuje Bednář, jak vrchlabského Medvěda oživoval. „Rád si hraju s chmely a kombinuju je,“ představuje jedním dechem svou filozofii.

Zatímco dřív zdejší technologie dávala ročně maximálně 500 hektolitrů piva, dnes je výstav pětkrát vyšší.

A pokud by měl Petr Bednář prozradit, co je nejdůležitější na cestě k úspěchu, má jasno: „Hlavní je čistota a sanitace, to dělá padesát procent všeho.“ Že svá slova myslí vážně, dokazuje i špičkově vypulírovaný sklep se dvěma řadami tanků a několika káděmi otevřené spilky.

Z Krkonoš jsme odjeli s několika sektovými lahvemi. Ta první v sobě ukrývala tmavý speciál Black Hole Shine, který si z nedávné Zlaté pivní pečetě 2019 odnesl bronz v kategorii Black IPA. Pro tento Cascadian Dark Ale použili chmelové odrůdy Simcoe, Summit, Chinook a Bramling Cross. Se silnou a svěží kávovou vůní hraje i ostře svěží chuť, v níž se jemně objevuje hořkost, praženost a bohatě chmelovost, naopak žádná sladkost.

Ochutnali jsme i sedmnáctku American Double Red IPA, jíž dal Bednář záměrně krkolomný název Amer Undabl Rédipáv Olé!!!. Polotmavé pivo se 7,5 procenta alkoholu zdobí těžší sladová vůně, což rezonuje i v plné chuti. Je to povedený silný sváteční speciál, u něhož člověk nezůstane celý večer.

bitcoin_skoleni

Minipivovar Krkonošský medvěd (v hotelu Pivovarská bašta) Horská 198, Vrchlabí Sládek: Petr Bednář

  • Našli jste v článku chybu?