Menu Zavřít

Krmení čápa

6. 3. 2019
Autor: Redakce

Kdo něco stavěl či rekonstruoval, ví dobře, že zedník má zpravidla jinak dlouhý metr než instalatér a bývá to trochu problém. České orgány činné v trestním řízení si ale z různě dlouhých metrů žádný problém nedělají.

A tak celníci pod dohledem Vrchního státního zastupitelství už rok ostře řeší podezření na úniky daní ve firmách kolem Škody Plzeň a tento týden zadrželi i několik lidí. Zato starší a veřejnosti dobře známý případ financování provozu Čapího hnízda firmami ze skupiny Agrofert prostřednictvím zakázek na reklamu dostal po letech čekání na Městském státním zastupitelství číslo jednací a konečně se jím bude moci někdo zabývat.

Měl by Andrej Babiš kvůli kauze Čapí hnízdo odejít z politiky?

A to nejspíše jen proto, že v případu figurují německé dcery Agrofertu a německý berňák na rozdíl od toho našeho zaregistroval v roce 2014 všemi českými médii šířenou informaci, že zatímco z hlavního oboru poskytování ubytování a pořádání kongresů toho moc do Čapáku nenateklo, reklamě se dařilo a inkaso prakticky výhradně od spřízněných firem Agrofertu dosahovalo stovek milionů.

CIF24

Je přitom velmi snadné prověřit skutečné plnění a obvyklé ceny za objednané služby a nejen německý, ale i český berňák s tím má bohaté zkušenosti, na jejichž základě už pár šíbrů obléklo tepláky.

O případ zavánějící nejběžnějším trikem na krácení DPH se český berňák nezajímal. A celníci s Daňovou Kobrou už vůbec ne. To, že v té době byl v čele ministerstva financí jako nadřízeného orgánu těchto institucí Andrej Babiš, s tím nemělo nepochybně nic společného. A teď tu o Sněhurce a sedmi trpaslících. Nebo o tom, jak nyní proběhne rychlé a zcela nezávislé vyšetření. Potom, co policejní zastánce starých pořádků, u nichž si šlo objednat trestní stíhání, nahradily nové skvělé kádry, jimž patří budoucnost, ve které bude líp.

Čtěte další komentáře Pavla Párala

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).