Menu Zavřít

Krok ke státní pokladně

11. 3. 2005
Autor: Euro.cz

Ministerstvo financí

PRAHA (il, hat) - Ministerstvo financí udělalo první krok na cestě ke zřízení státní pokladny. Ukončuje tendr na dodávku informačního systému pro řízení státního dluhu. Přihlásily se do něj podle informací týdeníku EURO čtyři subjekty: Gordic, SAP, Siemens Business Services s IBM a konsorcium švédské firmy Trema, slovenské Prefis a českého Aquasoftu. Nejnižší cenu, 20,7 milionu korun, údajně nabídla firma SAP (viz tabulka).
Pro účast v soutěži bylo klíčové získání strategického partnera, protože podobná řešení v Evropě nabízí jen málo firem. Společnosti Oracle, Hewlett-Packard (HP) se prý snažily vyjednat pro toto výběrové řízení exkluzivní spolupráci se švédskou firmou Trema, která se specializuje na softwarová řešení pro správu financí, ale k dohodě nedošlo. Všechny oslovené subjekty svorně konstatují, že v této fázi výběrového řízení může informace podávat pouze zadavatel zakázky. „Otevírání obálek proběhlo, výsledek by měl být znám zhruba za pět týdnů,“ pravil Radek Němeček z tiskového odboru ministerstva. V zadání výběrového řízení odhadlo ministerstvo cenu zakázky na necelých 50 milionů korun. Informační systém pro řízení státního dluhu se po zřízení státní pokladny (EURO 2/2005) stane součástí jejího integrovaného informačního systému. Ještě předtím musí být schopen fungovat i samostatně.
Společnost HP již vyhrála soutěž na dodávku informačních systémů pro Slovenskou státní pokladnu, které se rovněž zúčastnila i IBM a Siemens Business Services. Naposledy jmenovaná společnost se ve slovenském tendru několikrát odvolala a zdálo se, že se jí podaří výsledek zvrátit. Ministerstvo nakonec tendr kvůli časové tísni zrušilo a vyjednávalo pouze se Siemensem a HP.

MMF24

Uchazeči a jejich nabídky Výsledky tendru na dodávku informačního systému pro řízení státního dluhu (cena bez DPH, v mil. Kč)

  • SBS, IBM 42,3
  • Gordic 47,2
  • Trema, Prefis, Aquasoft 46,0
  • SAP 20,7

Pramen: Zdroje týdeníku EURO

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).