Menu Zavřít

KROK KE ZRUŠENÍ KONKURSU

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Chemapol Group

Majitelé Chemapol Group navrhli další krok, který jim má pomoci ke zrušení konkursu. Dozorčí rada požaduje, aby se do majetku krachující firmy vrátily již převedené, ale dosud nezaplacené akcie. Ani tím však zřejmě konkurs nezastaví.

Převod by musel schválit správce konkursní podstaty. Ten se zatím odmítá k této myšlence vyjádřit s tím, že je nutné tento návrh nejprve analyzovat. Ani případné schválení tohoto kroku, který má posílit aktiva Chemapol Group o tři miliard y korun, však automaticky neznamená, že bude konkurs odvolán. „Odhaduji, že to bude dostatečný důvod pro jeho odvolání, uvedl jeden ze tří správců Ondřej Petráň.

Žádost o odvolání konkursu podali akcionáři Chemapol Group v čele s Radimem Masným několik dnů po jeho prohlášení (27. ledna 1997). Soud však dosud jejich žádosti nevyhověl, a konkurs tak normálně pokračuje.

Podle nejvýznamnějšího vlastníka Chemapol Group Radima Masného by převod nezaplacených akcií pomohl i věřitelům. Ti se však naopak k tomuto majetku spolehlivě dostanou, pokud bude konkurs pokračovat. Jestliže totiž akcie zmizely z účtu Ch emapol Group až v prosinci minulého roku, spadají do konkursní podstaty.

WT100

Požadované akcie, k nimž patří kromě významného podílu v dceřiné společnosti AliaChem i cenné papíry některých dolů, měly být původně ze zadluženého impéria vyvedeny do třinecké skupiny Silas. Skončily však v půli cesty, protože celo u transakci zastavilo právě prohlášení konkursu.

AliaChemu se zatím přetahování o jeho akcie prakticky vůbec netýká a nemůže ani ohrozit jeho existenci. Potvrdili to jak zástupci firmy, tak i konkursní správce. „AliaChem má velkou hodnotu a my v žádném případě nepodnikneme kro ky, které by ji znehodnotily,“ řekl Petráň.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).