Menu Zavřít

KROK KE ZTRÁTĚ SOUDNOSTI

11. 9. 2001
Autor: Euro.cz

Mnozí politici, a současná vláda zvlášť, mají problémy s tím, co již v roce 1895 v díle „Naše nynější krise. Pád strany staročeské a počátkové směrů nových zmiňoval T. G. Masaryk: „Pro toho, kdo myslí a kdo mysle pozoruje, není žádného tajného plánu, tomu sebedůvěrnější zprávy nemohou dát nic podstatně nového. Tajní zpravodajové, tajné a tajené zprávy a vědomosti jsou všude pro ty, kdo nedovedou pozorovat a vidět…

Zálibu některých politiků v tajnůstkaření lze vcelku pochopit. Jak jinak si dodat pocit vlastní velikosti a nepostradatelnosti? Horší však je, jak upozorňují psychologové, že od záliby v tajných jednáních je jen krok k tomu, aby člověk začal ztrácet soudnost. V psychopatologii se někdy hovoří o takzvané adjustační rigiditě, o tendenci člověka akceptovat jen některé, často i velmi specifické aspekty situací. Příčinou takové rigidity podle odborníků bývá zpravidla odchylný vývoj osobnosti. Ale může jí být i jen pouhá obrana při nezvládnutí úkolů. Což se zdá být právě případ některých českých politiků.

Psychologové ovšem dodávají, že pokud se v promluvách politika začnou objevovat vulgární výrazy, zdá se to být vážnější. Je možné uvažovat o narušení integrity osobnosti, o nedostatečném ovládání afektivních impulsů. Ztráta zábran pro užívání vulgarismů se může objevit při onemocnění mozku, ale u disponovaných jedinců může být i signálem dlouhodobého, nezvládaného afektivního napětí v tíživé situaci.

ebf - tip - debata

Vulgární výrazy se v poslední době čím dál tím častěji objevují v promluvách premiéra. Na jeho obranu je však možné připomenout názor filozofa Arnolda Gehlena, že při popisu modalit chování člověka nelze vycházet z jeho osoby, ale jen z jejího okolí. Politické prostředí to premiérovi rozhodně neulehčuje.

Miloš Zeman ovšem více než na politické odpůrce útočí na novináře. A to je jiná věc. Podstatu jevu možná odhaluje kauza ministra Davida. Podle psychologů měl samozřejmě pravdu, když prohlásil, že někteří lidí nevědí o své duševní poruše. Jenže totéž se často týká i lidské hlouposti. Člověk, který má nejenom inteligenci, ale i rozum, pochopí, proč ministr osočil právě novináře. Fakta pobuřují více než cokoliv jiného.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).