Menu Zavřít

Krúpa smí od Pitra koupit Marilu

26. 10. 2007
Autor: Euro.cz

Arca Investment

EBF24

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil převzetí společnosti Marila Balírny slovenskou firmu Lyor z holdingu Arca Investment Pavola Krúpy. Společnost Lyor byla vytvořena právě za účelem odkoupení Marily, prodávajícími jsou uprchlí podnikatelé Tomáš Pitr a Jiří Syrovátka. Krúpa, pětatřicetiletý slovenský finančník a zakladatel skupiny Arca Capital, tak po nedávné akvizici VČE-transformátory, vstupu do brněnské telekomunikační firmy GiTy a koupě podílu Moravie Energo od Stanislava Grosse pokračuje v nákupním tažení Českem. Krúpa za Marilu zaplatí údajně půl až miliardu korun.
Marila se věnuje výrobě kávy. Její Pražený standard patří mezi nejprodávanější značky trhu. Dále vyrábí sušenky, piškoty a minerální vody Ondrášovka a Šaratica. V této oblasti je ale řada konkurentů, mezi něž patří například Karlovarské minerální vody, Nestlé, Tchibo nebo Opavia-LU. Podle ÚOHS spojení nevyvolalo obavy z narušení hospodářské soutěže, neboť není pravděpodobné, že by vedlo ke vzniku či posílení dominantního postavení.
„Skupina Arca není v těchto oblastech činná v ČR a ani na trzích, jež na ně vertikálně navazují. Vzhledem k tomu nedojde k nárůstu tržních podílů subjektu vzniklého spojením,“ konstatoval mluvčí ÚOHS Kristián Chalupa.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).