Menu Zavřít

Krutá hyperinflace. Venezuela vydá podstatně hodnotnější bankovky

7. 12. 2016
Autor: Profimedia.cz

Obyvatelé Venezuely se již brzy mohou „těšit“ na nové bankovky i mince. Nejcennější papírové platidlo bude nominálně 200krát hodnotnější než dosud. Země zmítaná nejhorší ekonomickou krizí ve své historii tím reaguje na vysokou hyperinflaci.

Centrální banka ve Venezuele vydá v polovině prosince celkem šest nových druhů bankovek a tři nové mince. Dosud byla nejcennějším platidlem bankovka v hodnotě 100 bolívarů. Nyní přibudou hodnoty až k 20 tisícům bolívarů. Venezuelané se dočkají i mincí až za 100 bolívarů. Staré peníze se rušit nebudou, zůstanou nadále v platnosti.

Krok je de facto vynucený katastrofální situací v zemi. Kromě Jižního Súdánu netrpí žádná jiná ekonomika takovou inflací jako Venezuela. Podle nejnovějšího odhadu Mezinárodního měnového fondu letos dosáhne 476 procent, příští rok dokonce 1660 procent. Venezuelská centrální banka od začátku roku rezignuje na zveřejňování dat o inflaci, poslední oficiální údaj z loňského prosince činí 180 procent.

Nová hotovost s vyšší nominální hodnotou bude podle centrální banky praktičtější a napomůže efektivnějšímu fungování ekonomiky. Venezuelané kupříkladu nyní chodí na běžné nákupy či do restaurací s batohy plnými peněz. Kvůli špatné ekonomické situaci je ale mnoho zboží, včetně základních potravin či léků, ve Venezuele momentálně nedostupné. Také při vybírání hotovosti z bankomatů se minulý týden vyskytly problémy, což vláda Nicoláse Madura zdůvodnila kybernetickými útoky.

Oficiálně je venezuelská měna pevně zavěšená na dolar, což je podle ekonomů jedna z příčin ekonomické krize. Podle oficiálního kurzu je 100 bolívarů za deset dolarů (252 korun). V zemi je ale široce rozvinutý černý trh. Na něm je možné sehnat za 100 bolívarů pouze dva americké centy (asi 50 haléřů), píše server The Guardian. Nová nejvyšší bankovka tak bude mít hodnotu čtyř dolarů (100 korun). Alespoň zpočátku, venezuelská měna totiž neustále na černém trhu oslabuje. Jen v listopadu klesla o 67 procent.

MMF24

Ekonomiku země dovedly do současného stavu, kdy se již delší dobu hovoří o vysokém riziku bankrotu, mimo jiné i nízké ceny ropy. Jako jeden z největších světových vývozců teď může Venezuela doufat v alespoň částečné zlepšení situace poté, co se země OPEC a Rusko dohodly na konci listopadu na omezení těžby.

Vývoj roční inflace ve Venezuele:

Vývoj roční inflace ve Venezuele (od roku 2016 prognóza)

Od roku 2016 prognóza. Zdroj: World Economic Outlook Database MMF, říjen 2016

Čtěte dále:

Čtyři důvody, proč je Venezuela nejhorší světovou ekonomikou

Hřebík do rakve? Čína odstaví Venezuelu od peněz

Ve Venezuele dochází pivo, prezident vyzývá ke znárodnění továren


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).