Menu Zavřít

Kuba vyveze zboží do USA. Poprvé za půl století

6. 1. 2017
Autor: Profimedia.cz

Po pět desetiletí žádné kubánské zboží nezamířilo legálně do Spojených států. Ve čtvrtek však došlo k historické dohodě, která tuto statistiku přepíše. Karibský ostrov prodá na trh největší ekonomiky světa dřevěné uhlí.

Obchod to je doslova symbolický. Jeho hodnota je pouhých 17 tisíc dolarů (440 tisíc korun), které Američané zaplatí za 40 tun dřevěného uhlí, píše agentura Reuters.

První dodávka je naplánována na 18. ledna, tedy pouhé dva dny před inaugurací nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, který po zvolení prohlásil, že ukončí sbližování s Kubou, pokud Havana „nebude ochotná uzavřít lepší dohodu ve prospěch kubánského lidu a Spojených států“.

MMF24

Vztahy obou zemí se během vlády Baracka Obamy zlepšily, stále však platí obchodní embargo USA vůči Kubě. Obama nicméně umožnil některé obchody nařízeními, ke kterým nepotřeboval souhlas zákonodárců. Kongres kontrolovaný republikány není zlepšování ekonomických vztahů s Kubou příliš nakloněn.

Kuba vyváží na 80 tisíc tun dřevěného uhlí do šesti různých destinací. Snaží se je prodat i ve Velké Británii nebo Německu. Země doufá, že do USA zamíří v budoucnu i další zboží jako med nebo káva. Kubánská ekonomika minulý rok spadla do recese, když se do země importovaly hospodářské problémy strategického partnera Venezuely.

Čtěte dále:

Nejen rum a doutníky. Kuba má poklad v biomedu

Kuba po Fidelovi? Moc je rozdělena, ale ledy budou tát, tvrdí čeští znalci

Trump se tvrdě opřel do Castra: Brutální diktátor, který utlačoval vlastní lid

Donald Trump

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).