Menu Zavřít

Kuchyně sousedící se Slovenskem

24. 6. 2019
Autor: Euro.cz

Na Zlínsku poslední dobou vyrostlo velké množství nových hotelů, ať už se jedná o rodinné podniky, nebo projekty, za nimiž stojí silný investor. V popularitě už tak dohání sousedící Moravskoslezský kraj a jeho Čeladnou, která doposud vévodí předním příčkám oblíbenosti, ale také počtu nových kouzelných míst.

Na Zlínsku vede důraz na odpočinek a přírodu. V těchto místech můžete strávit několik dní bez toho, abyste museli opustit hotel. Je tu totiž vše, útulné pokoje, wellness a samozřejmě skvělé jídlo v hotelových restauracích. Kam byste chodili? Možností výletů je ale nepřeberně a určitě se shodneme, že nám po pěkném výšlapu chutná přece jen o něco více. Doporučujeme místa od Luhačovic až po Velké Karlovice. Můžete si udělat příjemnou procházku lázeňským městem nebo vyrazit na túru do Javorníků nebo Bílých Karpat. Pokud byste i na kouzelných místech pocítili deficit městského života, vydejte se do Zlína. Krom baťovských domků je dnes také rájem hipsterských kaváren. Tak ať vám nic neuteče.

Na Zlínsku, tedy mimo Zlín zvlášť, se stále udržují tradice a mnoho restaurací servíruje tradiční valašskou kuchyni. Ovlivněná chutěmi Slovenska, ale především hornatou krajinou kolem, si zakládá na hutných přímočarých pokrmech ze základních surovin. Samozřejmě si dejte vláčné frgály s povidly a tvarohem nebo si domů z dovolené dovezte tradiční ovčí sýry. Lokálněji už to ani nejde, ovce se tu totiž pasou všude okolo. Mnoho místních podniků jde ovšem s dobou a snaží se na tradiční suroviny, jako jsou brambory a zelí, pohlížet moderně. Níže zmíněné restaurace v tomto směru ušly velký kus cesty.

Krom nich můžeme doporučit ještě jedno speciální místo, kam si ale jen tak na v ečeři nezajedete. Penzion Zikmundov se stal fenoménem už od počátku, a to především díky unikátnímu konceptu, který ve své době neměl v Česku konkurenci. Na samotě kousek od Uherského Hradiště si totiž můžete dělat úplně, co chcete. Ani na čase tu nezáleží. Snídejte klidně v době oběda a k večeři si řekněte, na co máte chuť. Místní kuchař vám z těch nejlepších ingrediencí vykouzlí dokonalý zážitek. Vaří se tu pro pár lidí, kteří jsou na Zikmundově ubytovaní. Kuchař má tak prostor si s jídlem hrát, vycházet vstříc chutím svých hostů. Navíc se tu jí u jednoho stolu, a tak se krom jídla nakonec sdílí i příjemná atmosféra.

Doménou Zlínska se nově stalo i wellness.

Množství hotelů s tímto zaměřením rapidně stoupá na celé Moravě a ve Zlínském kraji zvlášť. Evidentně tu umějí odpočívat. A také stavět luxusní spa, ze kterých celý den nemusíte vytáhnout paty. Malá privátní wellness obsahující saunu a vířivku dnes už najdete takřka ve většině kouzelných míst. Nicméně po rozsáhlejších spa, která přitom působí intimně a necítíte se v nich jako v aquaparku, je stále poptávka. Všechny hotely, které doporučujeme níže, mají krom skvělých restaurací i právě takové wellness. Spojte tak příjemné s ještě příjemnějším a přijeďte sem odpočívat a dobře se najíst.

Endemit Boutique hotel Endemit byl pro hosty otevřen na konci roku 2017, a tak stále ještě voní novotou a také bylinkami, které si pěstují na vlastní bylinkové zahradě. Hotel je citlivě zasazen do svahu s výhledem na beskydské kopce a údolí. Ideální pohled se vám naskytne z designově čistého wellness, kam si můžete zajít ještě ráno před snídaní zaplavat nebo tu večer odpočívat v saunách. Když sem budete mít cestu, zastavte se na jídlo v restauraci s otevřenou kuchyní. V Endemitu zůstávají lokální, ale na tradiční valašskou gastronomii se dívají inovativně. Samozřejmostí ovšem zůstává použití místních surovin, a třeba maso odebírají výhradně od nedalekých farmářů. Ze stálé nabídky můžeme doporučit šťavnatého králíka podávaného s haluškami nebo dušenou hovězí květovou špičku z biochovu s výraznou omáčkou z okurek cornichons. Augustiniánský dům V Luhačovicích není lepší místo, kde se ubytovat, než Augustiniánský dům. A to po všech stránkách. Nás při každé návštěvě překvapí nějaká novinka, kterou tu vymyslí, ať už jde o posezení u jezírka, meditační jurtu, nebo nové menu v restauraci. Pro hotelové hosty tu každý večer vaří nadstandardní tříchodové menu, a pojem polopenze tak dostává úplně nový význam. Ovšem i tzv. hosté zvenku si mohou po předchozí rezervaci vychutnat jednoduché, ale skvěle připravené menu. Doporučujeme si sem zajet v létě a dopřát si večeři na terase s výhledem do udržované zahrady. Pokud se vám poštěstí, budou tu zrovna grilovat a vy si užijete letní opékání úplně bez práce.

Penzion Na Kraji lesa Rodinný penzion na kraji Valašského Meziříčí podle nás zaujme primárně dva typy hostů. Jedni tu ocení naprosto božský klid, neboť bývalá hájenka z konce 19. století sousedí opravdu jen se vstupem do lesa a celý objekt je obklopen zelení. Druzí do penzionu pojedou za jídlem. Tato cesta se vyplatí, i když Valašským Meziříčím jen projíždíte. My si sem těch pár kilometrů z centra zajedeme i jen na oběd a nikdy nelitujeme. Krom výborného jídla vás potěší i milý a usměvavý personál. Často se stane, že je přítomen i někdo z rodiny majitelů, a tak se vás na spokojenost přijdou zeptat sami.

CIF24

Grandhotel Tatra Ve Velkých Karlovicích byla před pár lety dokončena rozsáhlá rekonstrukce hotelu, z nějž vznikl luxusní wellness resort, kde najdete hned dvě restaurace. Hotelová je zaměřena na moderní gastronomii s vlivem Středomoří. Doporučujeme vyzkoušet degustační menu párované s víny. Při jeho sestavování mají z čeho vybírat. Vinotéka obsahuje přibližně čtyři tisíce lahví a vy do ní můžete nahlédnout i z restaurace. Nachází se v suterénu s proskleným stropem, po němž hosté v restauraci běžně chodí, ale ne kaž dý si ho na první pohled všimne. Pokud ale toužíte ochutnat k dobrému moravskému vínu něco tradičnějšího, vystoupejte o patro výše do valašské koliby. Tady si pochutnáte na haluškách i kyselici z místních surovin.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).