Menu Zavřít

Kuchyně v převaze

24. 2. 2003
Autor: Euro.cz

Hlavní jídlo bylo složeno s výsostným citem

Jeden z těch světů je životem kypící, poněkud hlučný, veskrze optimistický. Restaurace jím žije o poledním čase, v době obědů. Obsazené stoly, mezi nimiž bryskně proplouvají číšníci s plnými platy. I z chodníku je prosklenou čelní stěnou vidět radost ve tvářích všech aktérů. Hostům zjevně chutná, personál se raduje proto, že v lokále není volné místečko a lidé dokonce postávají nad židlemi platících, aby je vystřídali.
Já jsem si k návštěvě zvolil čas zmíněného druhého „světa“, podvečer. Je to chvíle pro návštěvu restaurace nebo baru jako stvořená.
O to překvapivější bylo, že podnik zel prázdnotou. Nevím proč, je pouhých pár metrů od davy turistů přetékající Národní třídy. Možná právě pro těch pár metrů…. S přítelem jsme tu malou odbočku učinili a do restaurant baru Pod křídlem vstoupili. Již jsem zmínil okna, která jsou spíše výlohami, skrze které až do ulice prýští honosnost a pohoda. Uvnitř se toto znásobí až rozmazlující péčí číšníka, který se nás ujímá ještě téměř na ulici. S lístkem jsme hned hotovi. Nabídka není přehnaně široká, obsahuje však jídla rozmanitá a zajímavá. Složit z nich „soupeře“ pro dnešní utkání není těžké. Já jsem „vyzval do ringu“ vývar z volské oháňky s bylinkovými nudlemi a křupavou zeleninou, stehýnka z kohouta připravená na burgundský způsob s restovanými divokými houbami a jarními cibulkami, podávaná s domácími smaženými kroketami, jablkový koláč s ořechy, šlehačkou a skořicovou omáčkou. Ve vedlejším „ringu“ se mají objevit grilované kotletky Foi Gras s rajčatovým chutney a bylinkovými tousty. Espritem hýřící číšník nás objednal, oblažil aperitivy a my máme čas na pohled do místnosti. Jsou to vlastně místnosti dvě, oddělené zvýšeným stupněm a snad použitelným závěsem, nyní odkrytým. Musím říci, že mne obě svým způsobem zneklidňují, každá ovšem jinak. Přední sál, menší a s rozsáhlým čtvercovým barem, je méně „agresivní“. Noblesní nábytek, klidné a strohé prostření, nepříliš iritující odstín malby, připomínající antukový povrch tenisových kurtů. Bílý vzorek je zřejmě symbolem ptačího křídla. Jen přepestrý koberec a výrazné obrazy v zrcadlových rámech, které připomínají dobu, kdy se objevily první fotografie „v živých barvách“, jitří mé čivy. Druhý prostor, o pár schodů výše, je podle mne méně útulný. Ostrá žluť zdí kombinovaná s kovovými pláty nerezu, to vše citelně přesvícené, nabízí možná efektní, ne však příliš klidné posezení.
Taktak jsme „zrevidovali“ interiér a jsou zde naše startery. Mocná polévka s „akorát“ uvařenými nudlemi měla tah a sílu. Nepřehnaně kořeněná dala prostor zelenině a výsledkem bylo potěšující sousto. Parťák, který je gurmet a zčásti asketa, musel počkat, protože vrchní jeho pokrm správně servíroval až s mým hlavním chodem. O to více si ale liboval. Jatýrka se jen rozpadala a vzácně lahodná byla jejich kompozice s lehce pikantním, ale nevtíravým chutney. Byla to dobrá volba. I já jsem vytáhl trumf. Měl jsem obavu z toho, že stehna budou pocházet z poraženého matadora kohoutích zápasů, že budou tuhá a suchá. Naštěstí byl můj strach lichý. Báječně připravené maso, protknuté slaninou a se zlatavou kůrčičkou, která po skousnutí lehýnce praskla a dala průchod vonné šťávě, bylo kuchařským sólem vysoké úrovně. Podpořeno divými houbami a vygradováno více než dobrou omáčkou, dávalo dohromady sonátu, zkomponovanou tolik ve stylu francouzské kuchyně, jak jen to ve Voršilské ulici v Praze lze. Zmínit musím také s grafickým citem provedenou stavbu krmě na talíři, téměř žádná garnitura nechala celý prostor diagonále tvořené dvěma porcemi masa a jim v opozici uloženými kroketami, vše podpořeno tmavou omáčkou a jemnou zelenou snítkou.
Nasycen jen málo přes míru - tolik, abych s chutí spořádal dezert, těšil jsem se naň. Servírován ihned po včasném a elegantním debarasu byl korunou večeře. Jestliže hlavní jídlo bylo složeno s výsostným citem, v případě moučníku šlo o výtvarné dílo. Škrtance čokolády a bílého krému, omáčka jen lehce zbarvená a trojúhelník koláče s bujarou sněhobílou hřívou šlehačky, to byla závěrečná věta, která chutnala snad ještě lépe, než vypadala. Nízká vrstva těsta, harmonicky dochucená jablka a podpora skořice, jakkoli jemná, přesto patrná a charakteristická, to bylo konečné forte tohoto „mače“, kde kuchyně vyhrála s převahou „dvou vah“. Nebylo možné nedat si dobrý digestiv a báječnou kávu. A to vše za 1230 korun. Ani haléř z uvedené částky nebyl špatnou investicí.

Restaurant – bar Pod křídlem Národní 10 (roh Národní a Voršilské), 110 00 Praha 1
Tel.: +420 / 224 95 17 41-2, fax: +420 / 224 95 17 51
e-mail: pod.kridlem@vysehrad2000.cz, www: vysehrad2000.cz
Otevírací doba: pondělí – pátek 10.00 – 24.00, sobota - neděle 11.30 – 24.00
Počet míst: bar 50, restaurace 70
Druh kuchyně: mezinárodní s podílem české
přijímané platební karty: všechny obvyklé
Jídelní lístek: angličtina, němčina
Jazyková vybavenost personálu: angličtina, němčina
Země původu nabízených vín: Argentina, Austrálie, Česko, Francie, Chile, Portugalsko, USA

Hodnocení restaurace: Atmosféra, pohodlí, estetika 8 bodů z 10
Prostírání 9 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 9 bodů z 10
Chování personálu 10 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 20 bodů z 20

Celkem: 56 bodů ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

KL24

Výběr z jídelního lístku: Domácí paštika z bílých husích jater podávaná s polníčkovým salátem ochuceným redukcí z červeného vína Kč 295,-
Krémová česneková polévka s opečenými krutóny Kč 55,-
Vykostěné králičí stehno pečené v černé omáčce ze sušených švestek, podávané s bramborovou roládou plněnou perníkem a vlašskými ořechy Kč 275,-
Grilované filety z červeného okouna podávané na zelenině „Macédonie“ se šafránovým rizotem Kč 345,-
Do růžova grilovaná kachní prsíčka, podávaná se zapečenými novými bramborami, sluncem sušenými rajčaty a kapary Kč 395,-
Dort z pravé belgické čokolády s pečeným banánem a omáčkou z lesního ovoce Kč 120,-
vaječný svítek se šlehačkou a borůvkami Kč 52,-

Výběr z vinného lístku: Müller-Thurgau, Neoklas Šardice, Moravia Kč 230,-
Viña Tarapaca 2000 Chardonnay Grand Reserva Kč 950,-
2001 Svatovavřinecké - pozdní sběr, Mikros Mikulov Kč 480,-
1997 Martialis de Fourtet, Saint Emilion Grand Cru Kč 2100,-

  • Našli jste v článku chybu?