Menu Zavřít

Kühnlovo dědictví

27. 10. 2006
Autor: Euro.cz

Hodnota zakázky na průřezový informační systém může přesáhnout deset miliard

Na ministerstvu obrany se nenápadně připravuje další velká státní zakázka. Cena za ministerský takzvaný průřezový informační systém se může vyšplhat i přes deset miliard korun. Týdeník EURO má však informace, že pozadí tendru už vyšetřuje policejní protikorupční služba, zájem projevila i vojenská kontrarozvědka. Ministr obrany Jiří Šedivý navíc poslal do firmy, která má přípravu tendru momentálně na starosti (jde o státní podnik Letecké opravny Malešice), zvláštní ministerskou kontrolu.

Tendr "na míru".

Kolem průřezového informačního systému začíná být na obraně pěkně rušno. První informace z resortu prosákly ven v okamžiku, kdy ministr Jiří Šedivý předminulý týden už podruhé zrušil veřejnou soutěž na firmu, která by na ministerstvu provedla organizační audit. Údajně proto, že bude rozumnější vyhlásit do konce roku rovnou tendr na audit „organizační, procesní a personální“ (EURO 43/2006).
Organizační audit (v hodnotě zhruba dvacet milionů korun) má analyzovat ministerskou strukturu a případně ji změnit a zefektivnit. Průřezový informační systém má propojit všechny existující ministerské a armádní systémy. Většina z nich dosud nepracuje na jednotné platformě, nemohou spolu navzájem komunikovat, a pokud ano, jen provizorně. Někteří ministerští úředníci proto musejí mít na stole několik počítačů napojených na různé sítě.
Byť spolu obě zakázky zdánlivě nesouvisejí, zasvěcení už velmi dobře vědí, že ten, kdo vyhraje v první soutěži, má prakticky jistou výhru i v druhém případě. Při posuzování organizační struktury nejvyšších pater ministerstva obrany a armádního generálního štábu se totiž dostane k nesmírně cenným informacím. Navíc si bude moci v podstatě připravit zadání tendru na průřezový informační systém „na míru“.
„Audit je klíčem k řešení, jaké procesy má průřezový informační systém podporovat. Umožňuje získat informace o struktuře, vztazích, procesech a slabých místech…“ popsal souvislost obou zakázek zdroj týdeníku EURO z ministerstva obrany.
A co je ještě důležitější, vítěz zakázky na audit si může „nafouknout“ hodnotu druhé zakázky. Ta je zatím odhadována na částku někde mezi 2,6 až 3,4 miliardy korun. S navazujícími systémy velení a řízení, infrastrukturou a sítěmi může jít o dalších zhruba osm až deset miliard. Bude záležet na tom, kolik současných systémů bude stačit modernizovat a kolik jich bude třeba zlikvidovat a vyměnit za nové. Uvedenému scénáři nasvědčuje i fakt, že o obě zakázky se již nyní zajímají stejné firmy. Usilují o organizační audit a současně pracují na přípravě podkladů pro průřezový informační systém. Nabídku na audit podaly původně letos na jaře tři poradenské firmy: BDO IT, IBM a konsorcium společností Deloitte a KPMG. Oficiální stanovisko ministerstva obrany však uvádí, že žádná z nabídek nesplnila zadání. V polovině července byl tendr zrušen a následovalo, jak tvrdí ministerstvo, další - „neveřejné“ - kolo: všichni tři původní uchazeči byli vyzváni k podání nových nabídek. Do opakovaného tendru se ale letos v létě přihlásilo pouze uskupení Deloitte - KPMG. BDO IT a IMB soutěž vzdaly bez boje. Proč? Zdroj týdeníku EURO tvrdí, že „jim bylo jasně naznačeno, že příprava nabídky by byla zbytečná práce“.
Konsorcium Deloitte - KPMG sice zvítězilo, když se nikdo jiný nepřihlásil, scénář ale překazil nový ministr obrany Jiří Šedivý. Ten svolal v pondělí 16. října operativní poradu vedení resortu a výsledek tendru zrušil s tím, že bude lepší vypsat novou soutěž na audit „organizační, personální a procesní“.

ebf - tip - debata

Zvláštní shody okolností.

V té době ale už byla rozehrána i partie průřezový informační systém (PRIS). Loni v srpnu se funkcionáři ministerstva obrany rozhodli pověřit funkcí „systémového integrátora PRIS“ státní podnik Letecké opravny Malešice (LOM). Úkolem opraven je připravit podklady k tendru a následně i doporučení, jak postupovat při výběru dodavatele informačního systému. Pravděpodobně také provede předběžný marketingový průzkum mezi potenciálními uchazeči o zakázku. Když vše půjde podle původního harmonogramu, měla by být veřejná soutěž vyhlášena v dubnu nebo květnu 2007. Ovšem LOM, zřízený přímo ministerstvem obrany, se obvykle zabývá - jak už vyplývá z jeho názvu - spíše opravami letecké techniky. Proč má tedy rozdělovat zakázky kolem PRIS? Protože “…má potřebné know-how, může pracovat s utajenými skutečnostmi a tato jím poskytovaná služba odpovídá předmětu podnikání uvedeném v zakládací listině“, zní oficiální vysvětlení mluvčího ministra obrany Andreje Čírtka.
Jenomže malešické opravny možná mají know-how, na přípravu tendru na PRIS však rozhodně nemají lidské ani odborné kapacity. Je to zřejmé z toho, že si na celý projekt vybraly dva externí poradce. Firmu Deloitte na ekonomicko-právní záležitosti a společnost BDO IT jako poradce „organizačně-technického“. A co víc, další známou firmu ze zakázky na organizační audit - společnost KPMG - si LOM zvolil za „nezávislého auditora projektu PRIS“.
A jako by to nestačilo, na post šéfa projektu PRIS najal LOM odborníka na informační technologie Antonína Cardu. Ten sice přišel do firmy z ministerstva obrany, kde předtím po několik měsíců pracoval, několik předchozích let ho ale jako odborníka na IT zaměstnávala poradenská společnost Deloitte.
Všechny tyto podivné shody okolností už podle informací týdeníku EURO vedly k tomu, že o obě zakázky se začala zajímat policie, konkrétně Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality. „Vyptávají se a evidentně toho už hodně vědí, ale zatím vyčkávají,“ řekl týdeníku jeden z lidí, kterého už detektivové vyslechli.

Ministrova státní kontrola.

Jednat už začal i nový ministr obrany Šedivý. Do malešických leteckých opraven poslal speciální „státní kontrolu“. Jeho mluvčí odmítl na dotaz týdeníku EURO specifikovat proč. „O kontrolách se neinformuje přes média, jinak postrádají smysl,“ uvedl pouze.
Kontrola v LOM ale může souviset se zhoršenou hospodářskou situací podniku. Podnik se dostal do červených čísel, přestože měl v minulém roce na účtech více než 350 milionů korun za deblokaci ruského dluhu. LOM poskytl týdeníku EURO následující stanovisko. „Proti předpokladu obchodního plánu na rok 2006 nedošlo k realizaci některých obchodních případů ze strany zákazníků a zároveň došlo k časovým posunům uzavření smluv a realizace části státních zakázek a tím i plateb do roku 2007. Z těchto důvodů dojde ke snížení plánovaného obratu podniku. Vedení LOM přijímá v návaznosti na tyto skutečnosti příslušná opatření. Protože se situace průběžně mění, je v současné době nepřípustné vyvozovat z ní jakékoliv spekulativní domněnky a závěry,“ uvedla manažerka pro komunikaci LOM Hana Pustelníková.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).