Menu Zavřít

Kukuřice na povel

27. 6. 2003
Autor: Euro.cz

Bushovi silně vadí evropské moratorium na genetickou úpravu

Geneticky modifikovaná kukuřice či sója ještě nikomu žaludek neproděravěly, a ani podezření, že podněcují nové typy alergií, nejsou prokázána. Ostatně modifikované sóji ukryté v olejích, margarinech a čokoládách už každý z nás spořádal na kila - a žijeme. Přesto je moratorium na dovoz geneticky upravených plodin a technologií to nejrozumnější, co Evropa dokázala na obranu svébytnosti učinit. Americký typ novozemědělství totiž varuje před ztrátou rozmanitosti, na niž je Evropa tak pyšná. Jedna odrůda, jeden herbicid, jeden dodavatel semen a postřiků pro celý svět - a geneticky upravená sója už spolehlivě ovládla většinu světové produkce. Protigenetickou osou zla se stala Evropa a americký prezident George Bush se rozhodl její obranu rozstřílet. Aby zastřel angažmá pro zájmy amerického chemického průmyslu, obvinil Evropany jako původce bídy Afriky. Kdyby přiznal i americký podíl na zbídačování kontinentu, nebyl by dalek od pravdy. Avšak konstrukce, v níž USA jsou andělem a Evropa čertem, který může za veškerou africkou chudobu, nemůže být neomalenější. Hlad v Africe je prý proto, že Afričané odmítají zaručeně nejpokrokovější americké technologie, protože by jejich geneticky modifikované výrobky byly v Evropě neprodejné. Evropané jsou ve výrocích amerického prezidenta tmáři, kteří podléhají nevědeckým obavám. Tak jaképak ohledy, je nejvyšší čas požádat Světovou obchodní organizaci (WTO), aby s evropským zákazem dovozu geneticky pozměněných plodin a biotechnologií skoncovala.
Bude to velká zkouška demokratických principů. Půjde o to, zda si v Evropě budeme dál moci jíst, co chceme. Zmizí totiž výběr. Kam se jednou rozšíří pěstování geneticky upravených plodin, tam konvenční zemědělství ztrácí šanci. Nikoli na výnosech, které mohou být i vyšší, ale na kvalitě. Větrosnubné rostliny se totiž spráší a konvenčnímu zemědělci zbude geneticky ovlivněná produkce. Jaká je to volba mezi jedinou geneticky modifikovanou odrůdou a mezi geneticky zašpiněnou domácí plodinou? Pro ekologického zemědělce je geneticky modifikovaný soused smrtící ranou. Trocha modifikované příměsi znamená ztrátu ochranné známky, a tím existence. Upravenými plodinami totiž ekosedlák nesmí ani krmit zvířectvo. Uvolněme moratorium, a zapomeňme na domácí sýry a nepráškované brambory ze selského dvora.
To Bushe jistě netrápí. I když pověst největšího světového čadila už mu příjemná není. Bílý dům totiž nechal pasáž o skleníkových plynech z výroční zprávy Agentury pro životní prostředí vystřihnout. Silní si troufnou na ledasco. Jistě i na to naše moratorium. Ussáma se schoval, Saddám se schoval, ale ty, český koblížku, se před chystanou upravenou pšenicí neschováš!

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).