Menu Zavřít

KULHAVÉ ČESKO

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Evropská unie

Česká republika jako jediný ze šesti kandidátů na vstup do Evropské unie neuzavře toto pondělí kapitolu vyjednávání s názvem „průmyslová politika“ . Její představitelé totiž nebyli schopni včas odevzdat koncepční materiál, i když slíbili, že dodají „podstatné teze své průmyslové strategie do konce března. Podle hlavního vyjednavače Evropské komise Klause van der Pase však dosud materiál do Bruselu nedorazil.

Určité opoždění vykazuje Praha i v problematice o právech spotřebitelů. „Žádáme Českou republiku, aby vyjasnila svůj legislativní přístup, časový harmonogram přejímání evropského práva a kapacitu jeho aplikace, prohlásil van der Pas pro agenturu ČTK.

ebf - tip - debata

Zatímco Česko zaostává v průmyslové politice, ostatní země v jednáních o rybolovu. „Obrázek bude záhy komplexnější než dosavadní rozdělení na první a druhou skupinu (Slovensko, Litva, Lotyšsko a Malta). Uvnitř té první už je dif erenciace viditelná nyní, podotkl vyjednavač. „Mám dojem, že se práce v Praze nezrychluje, dodal s odkazem na loňskou negativní hodnotící zprávu o pokroku ČR.

Vstupní rozhovory mezi patnáctkou a první skupinou pěti zájemců o vstup od pondělí pokračují třetím kolem. Rokovat se bude o dvou kapitolách otevřených vloni na podzim - o průmyslové politice a o telekomunikacích. K nim p řibudou tři další otázky: statistika, rybolov a ochrana spotřebitelů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).