Menu Zavřít

Kult krávy

13. 9. 2018
Autor: Mladá fronta

Obyvatelstvo vyspělých zemí občas podlehne stádnímu uctívání nějakého zvířete či rostliny. Moc smyslu to sice nemá, ale aspoň chytří obchodníci dovedou slušně vydělat.

Titulek by mohl navodit dojem, že se tentokrát v Reaktoru budeme zabývat duchovnem daleké Indie. My však zůstaneme pěkně doma v Evropě. Právě kráva je totiž podle německého deníku Die Welt tím zvířetem, které v západní civilizaci zrovna frčí. Její popularita prý překonala dřívější pandy, lenochody, o fádních psech a kočkách ani nemluvě.

Za všechno prý může šestnáct let stará kniha britské ekologické farmářky Rosamund Young Tajný život krav, která v době vydání nevzbudila větší pozornost. To se změnilo před dvěma lety poté, co výrazně úspěšnější autor Alan Bennett označil publikaci ze jednu z knih, která mu změnila život.

Tajný život krav se tak na pultech objevil znovu, tentokrát byl v řadě zemí rychle vyprodán a prý vyvolal doslova kraví šílenství (narážka na šílené krávy není záměrná). Příkladem za všechny je třeba klip doposud ne příliš úspěšné americké zpěvačky s uměleckým pseudonymem Doja Cat. Její bizarní song Mooo! má na Youtube přes 18 milionů shlédnutí.

Tahle holka to myslí upřímně:

V Česku vyšla kniha letos v nakladatelství Esence, kraví hysterie zemi však, zdá se, prozatím míjí. K chovu skotu v podmínkách stísněných městských bytů by se pravděpodobně odhodlal málokdo. I když není to tak dávno, co si v době vaječné krize řada měšťáků pořizovala na balkón slepice a loni, během krize máslové, se aspoň pokoušeli podomácku stloukat máslo.

Nemusíme však zacházet do zvířecí říše. Stačí, pokud se podíváme na oblast ovoce a zeleniny. Spousta uvědomělých strávníků je stále ochotna přísahat na takzvané super food, tedy jakási zázračná jídla s mimořádným vlivem na lidské zdraví. Pomalu se však ukazuje, že třeba takzvaná kustovnice čínská pěstovaná v zemi, podle které je nazvaná, je většinou natolik nadopovaná pesticidy, že zdraví spíš vážně ohrožuje.

Podle všeho už pomalu doznívá i éra many všech hipstrů avokáda. Bez pomazánky z plodiny původem z Mexika se neobejde nabídka žádné z trendových pražských kaváren. Pěstování avokáda však ohrožuje pralesy pomalu v ještě větší míře než proklínaný palmový olej. A když už jsem u těch olejů, všelék v podobě oleje kokosového označila nedávno respektovaná německá profesorka Karin Michels za „čistý jed“.

ebf - tip - debata

Nad pomíjivými trendy v rostlinné i zvířecí říši nemá cenu se pohoršovat ani hlouběji přemýšlet nad příčinami. Je to jako v módě, jednou frčí modrá, podruhé proužky, a prozíravý obchodník toho dokáže dobře využít. Otázka spíš je, co přijde příště. Velký comeback čeká údajně hvězdu devadesátých let, kiwi.

Čtěte další komentáře Jana Brože:

Jak Poláci vyzdvihli českou dálniční ostudu

Komu pomáhat a koho chránit

Solární boom II. Promítání zrušeno

Zdražování ze zásuvky. Cena elektřiny prudce roste

Sázet a nekácet


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).