Menu Zavřít

Kupcem jsou státní firmy

9. 2. 2007
Autor: Euro.cz

Privatizace úvěrové pojišťovny čeká na schválení vládou

Záměr odstátnění Komerční úvěrové pojišťovny (KÚP) EGAP, loni na jaře schválený vládou, míří do finále. „Poradce transakce doporučil vítěznou nabídku a meziresortní privatizační komise volbu schválila, “ potvrdil týdeníku EURO Peter Mitka z PricewaterhouseCoopers, která byla poradcem transakce. Vítězem 66procentního balíku akcií KÚP EGAP se stala dle několika na sobě nezávislých zdrojů belgická státní úvěrová pojišťovna ONDD, respektive její komerční část Ducroire-Delcredere, společně s komerční částí italské státní úvěrové pojišťovny SACE. Výší nabídky výrazně překonaly druhého účastníka tendru - francouzskou úvěrovou pojišťovnu Coface.
Poražený Coface je narozdíl od vítězného konsorcia hráčem světového formátu a společně s pojišťovnami Atradius a Euler Hermes kontroluje dohromady přes sedmdesát procent globálního trhu. Vítězné uskupení má však kromě dostatku financí také ambice vyrůst mezi světové hráče. Komerční části SACE a ONDD společně založili síť Concerto, která usiluje stát se čtvrtou největší sítí komerčních úvěrových pojišťoven na světě.
Výběrové řízení provázely od samého počátku pochybnosti, že je šité na míru právě ONDD (EURO 38/2006). Vyhlášení výsledků nyní čeká na doplnění dozorčí rady EGAP o jejího místopředsedu, jímž byl náměstek ministra financí Karel Goldemund. Až když ministerstvo do dozorčí rady nominuje svého zástupce, rozhodne dozorčí rada o vítězi a předá rozhodnutí vládnímu kabinetu. Ten by měl o novém vlastníkovi EGAP - podle svého podzimního usnesení - rozhodnout do konce února. „Představenstvo EGAP se bude zcela řídit rozhodnutím, jež učiní vláda,“ řekl týdeníku EURO mluvčí EGAP Vlastimil Nesrsta.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).