Menu Zavřít

KUPTE SI BUDOUCNOST

19. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Dvacetiletý horizont ukazuje udržitelnost dlouhého růstu

Výsledky nejlepších fondů za dvacetiletou periodu mají hned dvě zajímavé roviny. Za prvé vyčleňují fondy, které se umějí postarat o takzvané „dlouhé peníze , a za druhé ukazují reálné dlouhodobě udržitelné možnosti akciových trhů.

Fondy na prvních dvou místech jsou spravovány největší německou investiční společností DWS (DVG je její lucemburská odnož). Oba fondy investují do akcií po celém světě. Jeden z nejstarších fondů vůbec, Pioneer Fund, který vznikl v roce 1928 a několik let byl jediným fondem v USA svého druhu, investuje do amerických akcií. Pioneer Česká IS jej plánuje uvést na tuzemský trh již v roce 2000. Pioneer Fund je řízen investiční filozofií, která se nazývá Value Investing (hodnotové investování). Jeho manažer John A. Carey tuto strategii popisuje: „Pomocí důkladné fundmentální analýzy podhodnocených firem lze nalézt akcie s vysokým růstovým potenciálem a relativně malou mírou rizika.

ebf - tip - debata

Rizikem tohoto přístupu je, že fond nakoupí staré tradiční firmy, které se nikdy nepřizpůsobí novým podmínkám. Na dlouhé období se tato strategie zatím vyplatila. V posledních letech však za takzvanými růstovými tituly zaostává, což se projevilo mimo jiné i tím, že Pioneer Fund klesl z prvního na třetí místo. Co jsou to růstové (Growth) tituly? Zastánci této strategie „kupují budoucnost , například v podobě akcií firem podnikajících v oboru informačních technologií. Rizikem této strategie je, že konkurence stlačí zisky firem k normálu či pod normál, což by mělo na ceny akcií, které v sobě zahrnují velmi optimistický nadprůměrný růst zisků, katastrofální účinek.

V první desítce se umístila i vlajková loď firmy Templeton, Templeton Growth Fund, který řídí rovněž metodou „Value další guru mezi manažery - Mark Holowesko. I jeho fond ale v posledních letech zaostal.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).