Menu Zavřít

KUPUJE SILICON VALLEY GROUP

30. 7. 2001
Autor: Euro.cz

ASM Litography

AMSTERODAM (Reuters) – Nizozemský výrobce čipové technologie ASM Lithography hodlá převzít svého největšího konkurenta, americkou Silicon Valley Group (SVG). Ve hře je vznik největšího světového producenta litografických zařízení pro výrobu polovodičů. ASML zaplatí za americkou společnost 1,8 miliardy eur v akciích. Nový subjekt zabere na trhu zhruba padesát procent a připraví o prvenství dosavadního lídra Nikon.

Akcie ASML spadly na amsterodamské burze po ohlášení záměru o více než pět procent.

Vlastníci cenných papírů Silicon Valley Group dostanou za každou svou akcii 1,286 kmenové akcie ASML, což představuje osmapadesátiprocentní prémii v porovnání se závěrečnou cenou amerických akcií z posledního zářijového pátku. Desetina nového podniku by měla zůstat v rukou SVG. Převzetí, jež se má uskutečnit v první polovině příštího roku, musí ještě odhlasovat dozorčí rady obou firem. Obrat ASML, která vyrábí přístroje na zmapování obvodů počítačových čipů, činil v obchodním roce 1999/2000 (do 30. června 2000) 2,55 miliardy eur, čistý zisk byl stanoven na 255 milionů eur.

Odborníci poukazují především na to, že ASML si koupí SVG otevře dveře do výrobce čipů Intelu. „Jedním z nejpodstatnějších aspektů je, že SVG je dodavatelem pro Intel. To usnadní pozici ASML, míní analytik ING Baring Eric de Graaf. Vlastní snaha Nizozemců stát se dodavatelem Intelu by podle něj mohla vyjít naprázdno.

CIF24

Spojení s SVG považují experti i za obranný krok, protože Silicon Valley Group začala prodávat zákazníkům nizozemské firmy litografické výrobky nové generace. Akcie ASML se nyní pohybují na úrovni zhruba 35 eur, ovšem ještě v březnu převyšovala jejich hodnota padesát eur. Akcie Silicon Valley Group mají nyní přibližně 26 eur, před půlrokem hlásily 33 eur.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).