Glosa
Jarní cena šest korun za vajíčko se dlouho neudržela.
Kostka másla měla kdysi stát padesátikorunu, ani zdaleka se k ní ale nepřiblížila. Co se bude dít s vepřovým? Jeho cena v minulých dnech prudce vyskočila, o deset až dvanáct korun na kile. A nikdo si netroufá odhadnout, kam zamíří dál. Cena prasat neláme přímo rekordy, spíš všechny zaskočila rychlost, s jakou zamířila vzhůru. Co ji nakoplo?
Zásoby vepřového v Evropě jsou vyjedené a naše hlavní dovozní opora Německo nemá dost ani pro sebe. Stačí procento, o které u našich sousedů poklesla porážka prasat v první polovině roku, a na cenový skok je zaděláno. Zvlášť když se to přikrmí zprávami ze světa o dramatickém zdražování kukuřice a sóji v Americe. Zdražování vepřového se z Německa šíří po Evropě jako v Rusku prasečí mor, se kterým velmoc nepříliš úspěšně bojuje. Právě Rusko umí s evropským trhem pěkně zacloumat.
Na talíři to hned pozná i Česko, u vepřového z poloviny odkázané na dovoz. Dnešní závislosti pomohly tuzemské masokombináty. Nadšeně vozily levnější přebytky výrobního masa z Německa, jehož cenám nebyli zdejší zemědělci schopni konkurovat. Když jim chov prasat ekonomicky nevycházel, zavřeli ho. Ale i kdyby se v republice vykrmilo přesně tolik prasat, aby to pokrylo poptávku, vepřové by podražilo tak jako tak. Chovatelé velmi pozorně sledují pohyb cen v Německu, přece nebudou prodávat levněji.
Výkrmci a masokombináty teď mají předčasné Vánoce. Do vysokých cen se lépe zabalí i vyšší marže firem obchodujících se zvířaty a rozbouraným masem. Skučí ale menší řezníci a uzenáři. „Lidé přijdou, podívají se na cenu a jdou pryč. Nebo místo čtvrt kila šunky, které si brali dřív, vezmou pět deka,“ posteskl si majitel pražského řeznictví, který si zakládá na poctivých uzeninách. Tržby mu spadly skoro o polovinu. Nu, což. Lidi prostě nebudou drahé vepřové kupovat a brzy ho bude zase dost.
O autorovi| Táňa Králová, kralova@mf.cz