Menu Zavřít

Kůrovci navzdory. Tuzemský nábytkářský průmysl vykázal růst i loni

26. 2. 2020
Autor: ČTK/Glück Dalibor

Český nábytkářský průmysl v roce 2019 díky trvající ekonomické konjunktuře rostl devátým rokem po sobě. Předloni činily tržby téměř 38 miliard korun, za loňský rok zatím přesné údaje nejsou. Rizikem je trvající kůrovcová kalamita, jejímž důsledkem je nedostatek kvalitního dřeva ze smrků i listnatých stromů. Zároveň kvůli neochotě řady českých majitelů lesů včetně největších Lesů ČR přejít na certifikaci FSC musejí výrobci dřevo dovážet ze zahraničí, což výrobu prodražuje, řekla novinářům před brněnským veletrhem Mobitex předsedkyně Klastru českých nábytkářů Lucia Haraslínová.

Podle údajů klastru tempo růstu zvolňuje. Daří se nadále i exportu, klíčovou odbytovou zemí zůstává Německo. S odstupem následují Slovensko a Francie. "Pro letošní rok očekáváme stabilizaci," uvedla Haraslínová.

Výrobci s obavami sledují situaci na trhu se dřevem, na němž je kvůli kůrovcové kalamitě nadbytek nekvalitního smrkového dřeva. Je použitelné pouze pro výrobu některých deskových materiálů. Kvůli přednostní kůrovcové těžbě chybí kvalitní smrkové dřevo a dřevo z listnatých stromů, řekla Haraslínová. I kvůli tomu, že v nábytkářství se používá více dřevo z listnáčů, přemýšlejí výrobci o jeho dovozu.

K dovozu je tlačí také to, že české lesy nemají v dostatečné míře certifikaci FSC, která garantuje lesní hospodaření s ohledem na přírodu. "V poslední době je v nábytkářském průmyslu důsledně požadováno. V zahraničí zareagovali vlastníci lesů pružněji. Kvůli rostoucí vzdálenosti dovozu pak roste i podíl nákladů na dopravu," řekla Haraslínová.

Nábytkáři se také dlouhodobě potýkají s nedostatkem zaměstnanců, absolventů truhlářského učňovského oboru je málo vzhledem k poptávce zaměstnavatelů. Firmy se tak snaží rekvalifikovat zájemce a dovážejí pracovníky z Ukrajiny. Firmy se také snaží robotizovat a automatizovat výrobu, aby některé práce mohl dělat stroj a nebyl potřeba řemeslník.

Čtěte také:

Nábytkářský řetězec Kika spustil v Česku internetový obchod

V nábytkářských řetězcích nakupuje polovina Čechů

EBF24

XXX Lutz kupuje 22 zahraničních poboček řetězce Kika, i ty České

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).