Menu Zavřít

Kurz koruny vůči euru se za týden stal nejúspěšnější sázkou na ekonomiku v Česku

17. 2. 2017
Autor: Tomáš Novák, Euro E15

Nečekaně velký zájem vyvolala první ryze ekonomická sázka vypsaná u kanceláře Tipsport. Na kurz koruny vůči euru k 1. září 2017 si během jednoho týdne vsadilo více než 600 tipérů. Do hry vložili dohromady 160 tisíc korun a současně donutili bookmakery ke změně kurzu. Čísla už teď z hlediska náběrů ukazují na historicky nejúspěšnější ekonomickou sázku v Česku. Zajímavou příležitost v koruně vidí i konkurenční kanceláře.

Tipsport vypsal uvedenou sázku 10. února. Bookmakeři nešli do rizika a na kurz koruny k letošnímu 1. září v 15 hodin stanovili dvě shodné příležitosti. Konkrétně 1,85:1 pro hodnotu 0 až 25,99 koruny za euro a identický kurz pro 26 korun a více.

„Ano, už došlo k úpravě kurzů. Aktuálně na 1,60:1 pro kurz 26 korun a více a 2,10:1 pro hodnotu koruny pod 26 korun. Sázkaři žádnému převratnému pádu eura nevěří a myslí si, že se i na počátku září udrží nad hranicí 26 korun za euro,“ odpověděl na dotaz Euro.cz mediální zástupce Tipsportu Michal Peterka.

Konkrétně kurz nad 26 Kč/euro dosud preferovalo 356 tipérů, nebáli se do hry vložit přes 120 tisíc korun. V silnou korunu pod hranicí 25,99 Kč/euro věřilo 249 sázkařů, podali tikety za 40 tisíc korun.

Nečekat na korekci bookmakerů se rozhodl odvážný tipér-ekonom hned 12. února a vsadil 50 tisíc korun ještě v kurzu 1,80:1 na korunu nad 26Kč/euro. Pokud mu tip vyjde, může se těšit na čistý zisk 40 tisíc korun.


Tiket s potenciální výhrou na kurz koruny  Tiket vsazený na kurz koruny vůči euru Zdroj: Tipsport


Na sportovní sázky existují vzorce a modely, ekonomická témata potřebují sofistikovanější rozvahu bookmakerů. Potvrdil to Peterka s tím, že uvažovali i o vypsání kurzů na to, kdy intervence ČNB skončí: „Nedalo by se to přesně vyhodnotit. Navíc sází se principiálně na dopředu neznámé výsledky, tady členové bankovní rady ČNB budou termín znát.“

Přesto bookmakeři vypsali své interní kurzy, které ovšem sázková kancelář nedá do hry veřejnosti. Z hlediska trendu věří, že intervence ČNB ukončí do prázdnin.

Kdy skončí intervence ČNB podle interního názoru bookmakerů
ObdobíKurz
během dubna 201710:1
během května, června 20171,5:1
do začátku prázdnin1,4:1
v průběhu 3. čtvrtletí4:1
intervence budou pokračovat celý rok 201720:1

Pramen: interní databáze Tipsportu Poznámka: jedná se predikci bookmakerů, která nebude nabídnuta k sázení veřejnosti.

Kurz koruny vůči euru se pravděpodobně objeví i u konkurence. I ta potvrzuje, že sázka na ekonomická témata není tak jednoduchá jako sportovní.

Nová skupina klientů

„Jak uchopit možný vývoj kolem konce intervencí stále řešíme. Naší nabídkou bychom chtěli více predikovat pravděpodobný termín i možné reakce kurzu relativně bezprostředně. Aby bylo možné sázky správně definovat a vyjádřit pravděpodobnost, stále sbíráme informace a téma konzultujeme s odborníky na tuto problematiku,“ řekl Euro.cz mluvčí sázkové kanceláře Fortuna Petr Šrain.


Přečtěte si:

Komentář: Koruna jako investiční příležitost roku? Nesmysl

 ilustrační foto


Fortuna se jako jediná česká sázková kancelář ekonomickým sázkám pravidelně věnuje. „Sázet se u nás dalo na vývoj ceny ropy, prodej Prazdroje, akvizice CEFC, prodeje Škody Auto, akvizice EPH nebo prodej OKD. Tyto sázky mají potenciál přilákat zcela novou skupinu klientů a i v budoucnu se jim budeme věnovat velmi intenzivně,“ přislíbil Šrain.

Na cenu ropy se opakovaně prosázely statisíce, na prodej Prazdroje 60 tisíc korun

Z hlediska vsazených peněz byla u Fortuny podle mluvčího z ekonomických sázek nejúspěšnější ta na cenu na ropy. Náběry se pohybovaly v řádu stovek tisíc korun, ale jednalo se o opakovaně vypsané příležitosti a tedy součet vybraných peněz. Na nedávný prodej Prazdroje byly vklady kolem 60 tisíc korun.

Překvapit své hráče se chystá i Sazka. „Připravujeme spuštění zcela nové platformy a z toho důvodu nyní nevypisujeme dlouhodobé sázky. Mohu ale potvrdit, že součástí spuštění nového Sazka Betu bude i rozšíření speciálních nesportovních sázek, a budeme tak nabízet zajímavé sázky reflektující současné společenské, politické, ekonomické a jiné dění,“ odpověděl mluvčí Sazky Václav Friedmann.

EBF24

Platforma by podle jeho slov měla být spuštěna během několika málo týdnů.

Čtěte o intervencích:

Vyhlásit vítězství a jít od toho. Alespoň při ukončení intervencí by mohla ČNB jít štěstí naproti

Konec intervencí ČNB? Zřejmě kolem poloviny příštího roku

Komentář: Velký intervenční švindl. Ekonomice se daří ČNB navzdory


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).