Menu Zavřít

KUTILOVÉ NA BURZE

16. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Není jisté, zda firma porušila zákon

Majitelé makléřské společnosti Private Investors si myjí ruce: „Naše klienty jsme nepřipravili o peníze my, ale nepřízeň trhu a nedokonalý systém obchodování s akciemi v Americe, tvrdí. To je vysvětlení, které předložili veřejnosti minulý týden, hned druhý den po krachu firmy. Společnost ukládala peníze klientů do technologických akcií na americkém trhu a slibovala horentní zisky.

V Private Investors se vše točilo kolem zakladatelů firmy – Dušana Tejkala, Petra Kukly a Dana Papouška. Několik let jim skutečně vše vycházelo. Minulý týden ale zvedli výše zmíněné ruce nad hlavu a řekli: „Sorry, nepodařilo se, přišli jsme o všechno. Jejich 1600 klientů přišlo dohromady o několik stovek milionů korun. Někteří z nich svěřili Private Investors sto tisíc korun, někteří milion a jeden důvěřivec dokonce částku dosahující několika milionů dolarů.

Historický pád technologických akcií majetek těchto lidí skutečně podstatně zmenšil. To, že akcie ztratí svou hodnotu, ale ještě neznamená, že z účtu klienta úplně zmizí. Jak se to mohlo stát? Může prý za to systémová chyba! Společnost Private Investors obchodovala ve Spojených státech prostřednictvím brokerské firmy

A. B. Watley. „Pro tuto firmu představovaly peníze všech našich klientů jeden účet, nikdo by nám v Americe nezaložil samostatný účet pro člověka, který chce obchodovat za sto tisíc korun, říká šéf Private Investors Dušan Tejkal. Když některým klientům poskytovala firma A. B. Watley půjčky na obchodování s akciemi, ručila za ně společnost Private Investors celým účtem. Tedy i penězi těch klientů, kteří si žádné peníze nepůjčovali. Trh se začal vyvíjet nepříznivě a hodnota majetku na společném účtu se přiblížila objemu poskytnutých půjček. A. B. Watley proto automaticky uzavřela pozice, zbylé akcie rozprodala. Z utržených peněz si vzala zpět částky za poskytnuté půjčky a na účtu Private Investors pak nezbylo nic. Tedy ani těm klientům, kteří si nikdy žádnou půjčku nebrali. „Tímto způsobem obchoduje v Americe každý, včetně velkých bank, říká Dušan Tejkal. „Nedokázali jsme takové výsledky předvídat. Věřte, že kdybychom mohli jen vzdáleně tušit, kam to vede, nikdy by se to nestalo, prohlašoval minulé úterý zajíkavě před novináři.

MMF24

Když tedy tímto způsobem obchodují v Americe všichni, proč také všichni naráz nezkrachovali? Pravda je, že většina obchodníků operuje většinou pouze s jedním účtem. Více účtů by totiž transakce neúměrně prodražilo. Na rozdíl od majitelů Private Investors ale zkušení makléři znají řadu způsobů, jak potížím zabránit. Hlavní trik spočívá v systému takzvaného dozajištění poskytnutých půjček. Ten funguje na následujícím principu: Pokud si klient vezme půjčku, a trh se nevyvíjí podle představ, správce jeho majetku si od něj vyžádá včas další peníze jako dodatečnou jistinu půjčky. Jenže to se nikdo v Private Investors neobtěžoval udělat. Na společném účtu přece bylo ještě stále dost peněz od klientů, kteří si nic nepůjčovali, a nebylo třeba panikařit. A. B. Watley má svoji jistinu a brzký obrat vývoje na trhu jistě brzy vše vyřeší. Kromě toho přibývají noví klienti, jejichž peníze budou sumu na účtu stále nafukovat. Trh ale krizi nevyřešil a jistina složená z peněz všech zákazníků byla nakonec malá i pro A. B. Watley. Tato firma pak v souladu s pravidly zbytek akcií rozprodala a pokusila se „zahojit své půjčky. Hoši z Private Investors tak minulé pondělí přišli na Komisi pro cenné papíry a jednoduše jí vrátili svoji licenci.

Je otázkou, zda na majitele Private Investors dosáhne zákon. „Rozhodně to byla jejich chyba, je otázkou, zda trestněprávní, či pouze profesionální, říká analytik kapitálových trhů Pavel Kohout. Také Jan Vedral z Conseq Finance soudí, že záležitost je po právní stránce nejasná: „Taková situace každopádně nemohla vzniknout ze zde na den, těžko říci, zda to byla jen nedbalost. Komise pro cenné papíry záležitost prozatím nekomentuje. Dostupné informace říkají, že má problémy dostat se k databázím zkrachovalé firmy. „Jsou v budově a obvolávají zaměstnance Private Investors, aby jim šli pomoci dostat se k důkazům, řekl minulý čtvrtek bývalý zaměstnanec společnosti. „To je pravda, kontrole je většinou přítomen pan Tejkal, který ale tvrdí, že nezná přístupová hesla do počítačů. Musíme proto volat jeho podřízené, abychom se dostali k datům, potvrzuje mluvčí komise Radka Procházková. Více k případu zatím sdělit nemůže. Vyšetřování bude trvat týdny a jeho výsledek je nejistý

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).