Menu Zavřít

Kuvajt žádá odchod íránských diplomatů, prý i velvyslance

20. 7. 2017
Autor: čtk

Kuvajt oznámil, že uzavře íránské kulturní, vojenské a obchodní mise v zemi, a vyzval íránské úřady, aby snížily počty svých diplomatů v Kuvajtu. Informovala o tom dnes kuvajtská agentura KUNA. Podle íránských zdrojů citovaných agenturou Reuters Kuvajt vyzval i íránského velvyslance, aby do 45 dní opustil zemi. Íránské ministerstvo zahraničí podle DPA uvedlo, že si předvolalo k vysvětlení kuvajtského chargé d'affaires v Teheránu.

Kroky Kuvajtu podle agentur souvisí s odsouzením teroristické skupiny, která měla podle soudu kontakty s Íránem a libanonským šíitským hnutím Hizballáh. Přichází ale v době krize mezi několika státy regionu, v níž se Kuvajt snaží být prostředníkem jednání o smíru. Jednou z hlavních příčin sporu je právě kritika Íránu ze strany Saúdské Arábie a jejích spojenců, kteří kvůli tomu přerušily začátkem června diplomatické styky s Katarem.

Dnešní oznámení o vyhoštění íránských diplomatů souvisí se skupinou, kterou v Kuvajtu odhalili v roce 2015 a která podle soudu plánovala teroristické útoky. Při raziích v zemědělských usedlostech poblíž irácké hranice našla před dvěma lety kuvajtská policie schované zbraně v nebývale velkém množství.

Obviněno pak bylo 26 lidí - 25 kuvajtských šíitů a jeden Íránec. Loni bylo 24 z nich odsouzeno mimo jiné za špionáž ve prospěch Íránu a Hizballáhu k vysokým trestům. Šéf skupiny dostal 20 let vězení. Minulý měsíc nejvyšší kuvajtský soud tresty některým zmírnil, jiným je naopak zvýšil.


Stojí za katarskou krizí ruští hackeři? Čtěte více

 Hlavní město Kataru Dauhá


Případ, nazývaný v Kuvajtu podle místa objevu skrýší Abdalí, vyvolal v zemi napětí mezi menšinovými šíity a většinovými sunnity, kteří spolu jinak vycházejí lépe než v sousední Saúdské Arábii. Po procesu mnozí příbuzní obviněných tvrdili, že muži jsou nevinní a byli pouze zneužiti k politickým účelům.

CIF24

Některé země regionu poukazují trvale na íránské snahy posilovat šíity v jiných státech a upevňovat tak vliv Teheránu. Příkladem je Jemen, kde Írán pomáhá šíitským povstalcům bojujícím proti vládě od roku 2014. Írán se snaží údajně ovlivňovat šíity i v Bahrajnu nebo v Saúdské Arábii. Kvůli svému příznivému postoji k Íránu vyvolal Katar nevoli u čtyř arabských zemí, které jej od června bojkotují.

Přečtěte si také:

Katar ultimátum odmítl. Arabské státy nehodlají vyjednávat

Krávy místo mléka. Do Kataru přiletí čtyři tisíce dojnic

Nakoukání do katarské krize. Jde hlavně o asijské trhy


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).