Menu Zavřít

Kvalita a jedinečnost

22. 2. 2005
Autor: Euro.cz

Obec má největší plochu vinic v zemi

ebf - tip - debata

Malebná moravská ves Velké Bílovice bývala největší vinařskou obcí v republice. Dokonce rozlohou vinic předčily celý tehdejší Český vinařský region. Ono to vlastně platí i dnes. S více než osmi stovkami hektarů je obec stále první co do plochy vinic, počtem pěstitelů – těch je bezmála tisícovka, drží druhé místo (za Mutěnicemi). Mezi onou bezmála tisícovkou pěstitelů ve Velkých Bílovicích je poměrně dost takových, kteří přistupují k vinařství u vědomí toho, že pozice, ve které se ocitají, není zdaleka idylická. Což znamená, že pokud vinař chce přežít stále širší invazi importu a také sílící konkurenci domácí, zbývá mu jediné: Koncentrace na maximální možnou kvalitu, navíc s prvkem jisté jedinečnosti, která zatraktivňuje jeho produkty a činí je konkurenceschopnými. Jedním z vinařů, kteří vyznávají tuto cestu, je i Petr Skoupil.
Patnáctihektarové vinařství, kterému vládne jeden z mladší generace vinařů, je vedeno přísně v duchu současných trendů. Prakticky to znamená co největší ohled na ekologii, důslednou a přísnou redukci množství hroznů. To je základem pro naplnění vinařovy filozofie nabídnout vína vyšších jakostních stupňů s ryzím odrůdovým charakterem, taková, která jsou schopna oslovit klienta a udržet si jeho zájem po delší čas. V sortimentu sklepa nalezneme pět bílých a čtyři modré odrůdy většinou v přívlastkových kategoriích. Poměrně rozsáhlé úložné prostory umožňují uložení části partií k dalšímu ležení a tím rozšíření nabídky o vína dostatečně naleželá (dříve se jim říkalo archivní nebo lahvově zralá, současné vinařské právo tyto termíny nezná). V souladu s požadavky spotřebitele ukládá Petr Skoupil část produkce do barikových sudů, vedle toho používá ale i tradičních nádob z dubového nebo akátového dřeva. I to u něho činí jednoho z vinařů, kteří mají dobré předpoklady udržet se „ve hře“ i do budoucna.

Frankovka ´03, přívlastkové víno pozdní sběr, Vinařství Petr Skoupil. S jakou filozofií přistupuje Petr Skoupil k budoucnosti svého sklepa, svědčí i zdařilá ambaláž, ještě v blízké minulosti u vinařů dané velikosti nebývalá. Víno samo potom nabídne barvu světlého rubínu, možná o odstín méně intenzivní, jiskřivou a mladistvého vzhledu. Buket je výrazný, ovocitého charakteru, prosazují se v něm vedle hroznu i tmavé peckoviny, namísto dřevitých stop hořčinky uzavírá spektrum jemný, jen stěží patrný nádech pecky. Chuť vyznívá svěže, předkládá v těle relativně lehčí doušek, živoucí ve vyznění, plný ovoce. Zajímavým aspektem Skoupilovy frankovky je uhlazený, vyrovnaný výsledný dojem, který zcela postrádá jistou „rohatou“ neurovnanost, u odrůdy typickou. Závěr vedle patrných valérů peckovitého ovoce obstarává namísto poměrně výrazných taninů a hořkého dozvuku příjemný, lehýnce natrpklý a jádrem podložený aspekt. Díky němu je konečný výraz tohoto vína hravý, trochu rozverného stylu s dlouhým, čerstvým až jásavým projevem v odeznění.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).