Menu Zavřít

Kvalita od Prahy

8. 6. 2007
Autor: Euro.cz

Dornfelder Archivní sklep 2005, Vinné sklepy Roztoky

CIF24

Ludvíka Šlancara, toho jména prvního, kdysi stěží napadlo, že jeden z potomků ve třetí generaci rozvine jeho drobné rodinné vinařství do moderního podniku s vlastním zpracovatelským sklepem. A k tomu přidá velkoobchod s množstvím zajímavých položek ze všech koutů vinařského světa. V nabídce Vinných sklepů Roztoky nalezneme etikety australské, rakouské, chilské a mnohé další.
Dnes ovšem bude řeč o produkci domácí, o tom, co se na Šlancarových vinicích rodí a jaká vína tuzemské provenience lze objevit v rozsáhlém portfoliu sklepa. Nabídka roztockých pocházející z pronajatých devíti hektarů vinic v okolí Moravské Nové Vsi (původní rodinný vinohrad v Němčičkách je spíše připomínkou založení vinařské tradice) je poměrně široká a jistě zajímavá. Cílem firmy je nabízet dobrá vína ve vyšších jakostech, odrůdově čistá a s charakterem terroiru. I když produkce v ročním objemu přibližně 1,8 milionu lahví nemůže stát na samých vysoce jakostních vínech, přece jen se taková v nabídce sklepů naleznou, a to v řadách Exkluziv a Archivní sklep. Především druhá řada plní úkol velice nelehký – v ostré a stále sílící konkurenci udržet česká vína ve vyšších regálech bohatého sortimentu řetězců, zabránit tomu, aby se propadla mezi tu nejnižší sortu, jakou markety nabízejí.
Dornfelder Archivní sklep 2005, Vinné sklepy Roztoky
Víno má výraznou tmavou barvu rubínu s patrnými fialovými pablesky, které ovšem zajiskří jen při velmi intenzivním světle. Jinak je téměř neprůsvitné. Široký buket předkládá šik bohatých vůní, vpředu se prosazuje noblesní part nazrálosti. Vedle něj se ke slovu hlásí ovoce, především stopy tmavých i červených bobulí. Chuť za „nosem“ poněkud zaostává, ovocité prvky jsou atakovány a v průběhu rozvoje na patře poráženy expanzí kyselinek a následnou hořkostí, která ač nijak drakonická, přece jen opanuje poměrně krátké odeznění. V konci si ještě etudu zahraje na patře drhnoucí tříslo, které dá vínu trochu nabýt na atraktivitě. Jde o lehké živé víno, které přes drobná úskalí nabízí příjemné osvěžující popití.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).