Menu Zavřít

Kvalita za dobrou cenu

22. 5. 2007
Autor: Euro.cz

Kromě slabšího displeje úspory nejsou moc vidět

Společnost Hewlett-Packard se pustila do pronásledování Fujitsu-Siemens, a to v disciplíně cena/výkon. Řada HP NX začíná s procesorem Celeron už na patnácti tisících bez daně, testovaný kousek vylepšený o procesor Core Duo, o více paměti či lepší vypalovačku lze pořídit ještě stále pod třicet tisíc. A to na počítači bez potíží a vcelku svižně běhá Windows Vista v režimu se všemi grafickými bakchanáliemi, například v podobě 3D rozhraní Aero.
Ceny notebooků se obecně snižují, sice velmi pomalu, ale pořád. Jedním z možných důvodů je také to, že nepřibývá žádná nová převratná technologie, která by vyčlenila výjimečné kousky z řady. A doby, kdy stačilo pobít šasi kouskem titanového plechu a marketingový zázrak byl na světě, jsou už pryč. Na obzoru přitom několik velmi inovativních technologií přešlapuje, čekají jen na zájem konstruktérů. Například baterie. Dnešní chemické články jsou velké, těžké a jejich kapacita v poměru ke hmotnosti není zrovna oslnivá. Používají se už od nepaměti, a přestože se průběžně mění jejich složení od olověných akumulátorů až k současným lithium polymerovým s nižší hmotností, jde to pomalu. Nedávno se ovšem objevila zajímavá teze, která by mohla svět zbavit obou zátěží, produkovaných chemickými bateriemi - ekologické i duševního v podobě utrpení během několikahodinového nabíjení. To řešení se nazývá nanokondenzátory.
Vylepšení je prosté. Kapacita kondenzátoru závisí na ploše povrchu jeho elektrod. Když tyto elektrody pokryjeme chloupky z nanovláken, nárůst kapacity se počítá v desítkách tisíc procent. Tyto kondenzátory se výdrží rovnají bateriím o stejném objemu a mají několik vlastností podstatně lepších. Jejich životnost je obrovská, zatímco hmotnost nízká. Pakliže baterie u notebooku umírají po maximálně roce a půl, nanokondenzátory přežijí prakticky neomezeně dlouho. A co je opravdu zajímavé z hlediska uživatele – kondenzátorová „baterie“ se nabije do stoprocentní kapacity během pár sekund. Šlo by to i rychleji, ovšem jističe v domácnosti na takové odběry proudu nereagují zrovna konstruktivně. Autor myšlenky a prvních zhruba rok starých prototypů, profesor MIT Joel Schindall, však tvrdí, že na praktické aplikace si budeme muset ještě pár let počkat.
Takže když už není co převratného do šasi montovat a výkon počítačů roste stále stejným nudným tempem dvounásobku výkonu za osmnáct měsíců, alespoň padají ceny. Dnešní běžný kancelářský stroj, na němž slečna sekretářka dvěma prsty vyťukává adresy šéfovy korespondence, je zhruba dvoutisíckrát výkonnější než počítač, který posádky Apolla doprovázel na Měsíc a zpátky.
Zvenčí není příjemná cena testovaného HP vůbec poznat. Firma, podobně jako jeden z jejích hlavních konkurentů Lenovo, zastává myšlenku jednotného designu produktů. Vedle sebe proto mohou ležet dva počítače téměř nerozeznatelné, ovšem jeden za dvacet tisíc a druhý za sto. Prý to omezuje vzájemnou závist kolegů, kteří těžce nesou, že jeden má o deset procent výkonnější procesor. Freud by nad takovou symbolikou určitě zaplesal. Víko je k tělu upevněno pomocí dvou kloubů, otevírá se poměrně lehce a při zavřeném stavu je zajištěno dvojicí zámků. Počet konektorů je vzhledem k ceně dostatečný, v zásadě je k dispozici vše potřebné k běžné práci. Jak PC Card, tak tři USB konektory, FireWire a dvojice konektorů RJ-11 pro modem a RJ-45 pro ethernet spolu s audio vstupem a výstupy. Vzhledem k cenové kategorii je příznivá i hmotnost, která ještě nevyřazuje počítač z kategorie rozumně přenosných. Jediný prvek, na němž se nízká cena počítače projevuje, je displej. Vylepšit by chtělo podsvícení a ostrost, menší než obvyklé jsou i pozorovací úhly. Pochválit je naopak třeba účinné chlazení, které ani při delším používání nezklamalo. S počítačem položeným v klíně se dá pracovat bez rizika bolestivé depilace žárem. Podobnou chválu zaslouží i odhlučnění. Když ještě nejsou na světě použitelné nanokondenzátorové zdroje, musíme vzít za vděk starou dobrou baterií. Obavy, že úspory se dotknou i jí, naštěstí nebyly na místě. Výdrž přes tři hodiny je na cenovou kategorii stroje a slušný poskytovaný výkon dobrou zprávou.
HP NX 7300 je za požadovanou cenu vyhovující stroj. Dostatečně mobilní, dostatečně výkonný, s obstojnou výdrží baterie. Ztrácí body jen na displeji. Poslední kroky HP i Fujitsu-Siemens ukazují, že kvalita nemusí být vždy extrémně drahá.

Klady

CIF24

  • kvalitní provedení
  • dobrá cena
  • výkon
  • dostatek portů

Zápory

  • displej

HP NX 7300 Cena: 30.000 Kč včetně DPH
Procesor: Intel CoreDuo T5500
Operační paměť: 1 GB DDR
Pevný disk 120 GB
Displej: 15,4“ WXGA

  • Našli jste v článku chybu?