Menu Zavřít

KVÓTY MÍSTO CLA

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Cukrovarnictví

Vláda rozhodla o zrušení prozatímního ochranného opatření na dovoz cukru, které zavedla 12. března tohoto roku, ve formě cla zvýšeného o 80 procent. Opatření se vztahovala na dovoz třtinového nebo řepného cukru a chemicky čisté sacharózy v pevném stavu.

Po vyhodnocení tohoto kroku zavedla nyní na tytéž komodity kvóty ve výši osmnáct tisíc tun za rok a jejich každoroční navýšení o deset procent. Kvóta na dovoz ze zemí EU má být ve výši třináct tisíc tun, z Polska 5,5 tisíce tuny a z ostatních zemí 1100 tun. Týdeníku EURO to sdělil mluvčí ministerstva zemědělství (MZe) Pavel Kovář. Součástí schváleného návrhu MZe je i stanovení sazby cla pro dovozy ve výši 61,3 procenta. Pro import nad tuto kvótu se zvýší smluvní clo o 80 p rocent, avšak minimálně čtrnáct korun za kilogram s platností do 11. března 2003 pro všechny třetí země (viz tabulka) s výjimkou Slovenska a rozvojových zemí.

CIF24

Podle nedávného vyjádření náměstka ministra zemědělství pro vztahy s EU Tomáše Zídka unie s třináctitisícovou roční kvótou souhlasí. „Roční dovozy z EU jí totiž odpovídají, řekl. Problém byl podle MZe hlavně s dovozy levného cukru z Polska. Právě zvyšující se importy od našeho severního souseda byly příčinou zavedení okamžitého omezení na počátku roku.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).