Menu Zavřít

Kvóty nestačí. Ukrajinců přijde do Česka více

8. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Generální konzulát ve Lvově personálně posílí a původně určená kvóta zaměstnanců z Ukrajiny bude moct být překročena, rozhodla dnes vláda. "Nezastaví se to na číslu pět tisíc vysoce kvalifikovaných pracovníků, jak původně zněl mnou předkládaný materiál," řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Původně určená kvóta by se nynějším tempem náboru vyčerpala za tři měsíce, doplnil. Přihlásilo se zatím 3800 lidí. Navýšen bude podle ministra i počet zaměstnanců ministerstva vnitra, kteří zájemce o práci v Česku prověřují.

Na jednání kabinetu zazněly i argumenty proti zvyšování počtu zaměstnanců z Ukrajiny. „Že to bude znamenat určitý tlak na cenu pracovní síly minimálně v symbolické rovině, na tom něco je. Na druhé straně to množství je relativně malé,“ konstatoval Mládek. Hlasování se podle něj kvůli výtkám odborů zdržela jeho stranická kolegyně ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Zaměstnavatelé: Vládní projekt nefunguje

Aby vláda řešila nedostatek pracovníků v Česku a umožnila dočasný nábor na Ukrajině, ji v pondělí vyzvali zaměstnavatelé. Vládní projekt na legální přijímání Ukrajinců podle nich v praxi nefunguje.


Přečtěte si reportáž, kterou k tématu před časem přinesl týdeník Euro:

Ukrajinci, vítejte. Pracovní trh potřebuje novou sílu

 Ukrajinský řemeslník

A co další ekonomičtí migranti? Čtěte:

Vietnamce tu nechceme aneb Imigrační systém počesku

V roce 1981 přijelo do Vilémova u Šluknova 51 Vietnamek, které se naučily obsluhovat tkalcovské stroje


Firmy potřebují podle Konfederace podnikatelských a zaměstnavatelských svazů obsadit kolem 140 tisíc volných pozic jakýmikoli pracovníky. Největší poptávka je po obráběčích, svářečích, montážních dělnících, skladnících, obsluhách vysokozdvižných vozíků nebo řidičích nákladních vozidel. České firmy ale postrádají i švadleny, pekaře, pěstitele nebo tiskaře.

Odbory: Chcete získat levnou práci

Odbory varují, že za dovozem Ukrajinců může být zájem získat levnou práci, dokumentuje to nabídka volných míst z databáze úřadů práce.

Ministerstvo zahraničí od února zvýšilo měsíční kvótu pro přijímání žádostí o pracovní povolení pro Ukrajince z 320 na 400. Po schválení personálního posílení generálního konzulátu ve Lvově se může kvóta zvýšit na 800.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) loni v květnu upozornil na to, že obsadit statisíce míst Ukrajinci nebude možné. Počet vyřízených pracovních povolení pro rok 2016 tehdy odhadl na 5000. Dnes uvedl, že systém nepovede k tlaku na menší mzdy a bude ohlídáno i zaměstnávání agenturami. Personální rozšíření ministerstva zahraničí vyjde na 12 milionů korun ročně.

Hospodářská komora rozhodnutí vítá
Hospodářská komora (HK) dnešní rozhodnutí vlády uvítala. K dnešnímu dni HK vyřídila 398 žádostí zaměstnavatelů o 2733 pracovníků z Ukrajiny, řada z nich ale na pozvání k pohovoru na konzulát ve Lvově čeká i půl roku. Za komoru to sdělil Miroslav Diro z jejího odboru vnější komunikace.

Přečtěte si, jak téma „údajného“ nedostatku pracovní síly a pracovníků z Ukrajiny komentuje Petr Weikert:

MMF24

Vláda v kleštích východu

Petr Weikert


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).