Menu Zavřít

Kvůli koronaviru v Itálii mají české firmy potíže s dodávkami, tvrdí CzechTrade

26. 2. 2020
Autor: čtk

Některé české firmy mají kvůli rozšíření nákazy novým koronavirem v Itálii problémy s dodávkami. Řekl to vedoucí zahraniční kanceláře agentury CzechTrade v Miláně Marek Atanasčev. Konkrétní firmy neuvedl, dodal pouze, že koronavirem byly zasaženy Lombardie, Benátsko a Emilia-Romagna, které se 50 procenty podílejí na exportu a dohromady tvoří 40 procent italského HDP.

České firmy by podle něj mohlo také citelně zasáhnout rozšíření nákazy v Piemontu, kde je hlavním městem Turín. Nejvíce postižený by byl automobilový průmysl.

V zasažených oblastech je podle Atanasčeva nyní velmi těžké kontaktovat tamní firmy. "Hodně tu fungují pevné linky a lidé nyní z velké části pracují z domova," řekl. S problémy se potýkají výrobní firmy, potíže jsou znatelné ve spedicích.

Itálie se podle něj kvůli koronaviru už od ledna potýká s ochromením módního průmyslu. "Jako první evropský stát zakázala přímé lety s Čínou, přitom každoročně eviduje kolem šesti milionů příjezdů Číňanů," řekl Atanasčev. Ti cestují především přes Milán, kde jsou nejsilnější klientelou pro největší italské módní značky.

Italská ekonomika není podle Atanasčeva navíc dlouhou dobu v kondici. "Naposledy v letech 2012 a 2013 prošla recesí a od té doby se nedokázala dostat nad předkrizová čísla," upozornil.

Osmý největší exportní trh

Itálie je pro Českou republiku osmým největším exportním trhem. Vývoz loni činil přes 173 miliard korun. Nejvíce ČR vyváží stroje, léky a automobily. V dovozu jsou pro Česko Italové pátým největším partnerem, loňský dovoz přesáhl 167 miliard korun. Dovozu dominují automobily a ropa.

ebf - tip - debata

V Itálii nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, podlehlo 12 lidí, kolem 380 jí onemocnělo. Po Číně a Jižní Koreji je v Itálii nejvíc zaznamenaných případů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).