Menu Zavřít

Kvůli poslancům miliardová díra na obzoru

2. 4. 2013
Autor: Euro.cz

Zdravotní pojištění Přestože v systému veřejného zdravotnictví chybí přes pět miliard korun, státu hrozí, že se od roku 2015 bude muset vyrovnat s dalším miliardovým propadem v příjmech. Kvůli špatné provázanosti několikrát novelizovaných zákonů hrozí, že 200 tisíc cizinců s trvalým pobytem bude muset od veřejných pojišťoven přejít k těm soukromým. Jejich platby tak místo v eráru skončí v rukou soukromníků.

ebf - tip - debata

Na vině je zákon o Jednotném inkasním místě, který sice přiznává jako dosud veřejné zdravotní pojištění i cizincům s trvalým pobytem, ovšem jen pokud budou v evidenci obyvatel. Zákon definující evidenci ovšem platí jen pro české občany. Nic na tom nezměnila ani jeho novela, kterou ministerstvo vnitra loni na podzim poslalo do meziresortního řízení. Podle právníka Pavla Čižinského z Multikulturního centra Praha lze chybu napravit novelou zákona o veřejném zdravotním pojištění. „Ministerstvo zdravotnictví jsme na problém upozornili, prý o něm vědí, nic se ale zatím neděje. Vyčkávání je nicméně velký hazard,“ řekl Čižinský týdeníku Euro.

Komerční pojistku, která stojí od 800 korun měsíčně, si již dnes platí zhruba sto tisíc cizinců, kteří za ni podle údajů České asociace pojišťoven předloni vydali 1,2 miliardy korun. Pro pětici pojišťoven, které služby migrantům nabízejí, je to výhodný produkt. Na proplacení zdravotní péče totiž odchází z vybraného pojistného v průměru jen pětina.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).