Menu Zavřít

Kyberútoků v Česku na konci roku ubylo. Loňským hitem byla nelegální těžba kryptoměn

17. 1. 2019
Autor: CC0 via Pixabay

Počet napadení tuzemských počítačů hrozbami z internetu se ve 4. čtvrtletí loňského roku proti předchozímu období snížil o 12 procent na 2,7 milionu. Obětí útoků se stalo 14,6 procenta uživatelů. Vyplývá to z údajů antivirové společnosti Kaspersky Lab.

Kybernetičtí zločinci často používali metody sociálního inženýrství, která vyžaduje aktivní zapojení uživatele. Za použití různých technik jej přimějí ke stažení nebezpečného souboru, o kterém si myslí, že je legálním programem. Dále se často objevoval tzv. phishing, tedy podvodná technika používaná na internetu k získávání citlivých údajů, trojské koně nebo hit loňského roku, kterým byla nelegální těžba kryptoměn.

Výrazně se naopak v posledním čtvrtletí zvýšil počet napadení z off-line zdrojů, tedy nejčastěji z USB disků nebo CD či DVD. Množství incidentů narostlo o pětinu na 2,66 milionu. Největší měrou se na této statistice podílejí počítačové viry a červy.

Z České republiky pocházelo 1,76 milionu útoků, což představuje 0,2 procenta celosvětového množství a řadí Česko na 23. příčku celosvětového žebříčku. Vedou Spojené státy před Nizozemskem a Německem.

KL24

Podle měření NetMonitor je k internetu připojeno 7,9 milionu Čechů. Počítač v současnosti podle Českého statistického úřadu vlastní kolem 7,3 milionu lidí, tedy přes 83 procent Čechů starších 16 let.

O virtuálních měnách čtěte v rubrice Kryptoměny:

Blockchain v praxi. Komoditní platforma Komgo chystá ostrý provoz

České kryptoměnové bankomaty General Bytes dobývají svět. Obsluhují třetinu trhu

Vláda bude podporovat blockchain. Chce do Česka přilákat investice a talenty

Bitcoinový detektiv Aleš Janda: Banky ani státy nemohou mít vlastní kryptoměny

Blockchain jako záruka. Rwanda chce technologií hlídat těžbu vzácného tantalu

Maduro zamyká Venezuelu. Nový pas stojí čtyři mzdy, platit lze jen kryptoměnou

Na Maltě má vzniknout banka, která bude podporovat kryptoměny

  • Našli jste v článku chybu?