Menu Zavřít

Kyselé míšeňské jablíčko

18. 9. 2007
Autor: Euro.cz

Když hosta nemrzí jen vyhozené peníze...

Do téhle restaurace jsem nahlížel, kdykoliv mi bylo procházet Míšeňskou ulicí. Lákala mne už svým jménem - Tři století. Také líbivým interiérem, pokud je možné to rozpoznat letmým pohledem skrz okna. Hlavně však mračnem libých vůní, linoucích se z průjezdu malebného domu, v němž Tři století hnízdí.
A tak konečně vstupuji do průjezdu a vteřinku mi trvá, než se zorientuji. Lokál totiž útočí ze všech stran. Nacházím správné dveře, ocitám se v podlouhlé, sympaticky vyhlížející prostoře, která slibuje příjemné posezení. Chvilku čekám na uvedení, předpokládaje, že podnik s puncem restaurace vyšší střední třídy tento rituál praktikuje. Když se mi ale od dvakrát prošedší servírky nedostává ani pozdravu, vydávám se na pouť za svým stolem sám. Teprve tehdy mě registruje číšník a usazuje mne. Projíždím místnost rentgenovými zraky a shledávám ji útěšlivou. Moderní prvky, vsazené do historické prostory, tvoří vyváženou, dobře působící směs. Po jedné delší straně je sál opatřen okny do průjezdu, po druhé zrcadly, zasazenými v alabastrově bílém dřevěném obložení. Trendy svítidla - světelné kruhy různých barev zabudované do stropu či ze zrcadel vystupující skleněné tvary - současný mobiliář s trochu nepohodlnými židlemi, minimalistický bar v čele, všechno kupodivu hraje na společnou notu a prostředí neruší a nejitří náladu hosta. Protože moje objednávka, již jsem mezitím zadal k vyřízení, se kdesi zatoulala, krátce procházím zbytek restaurace. Útlý sálek se lomí za roh, kde se rozšiřuje a stoly přetékají širokými francouzskými okny do komorního, hřejivého atria. Zvláštní a milý prostor. Salonek na protější straně průjezdu je vyveden podobně jako hlavní část restaurace. Vtom - po době delší, než je mi milo, doráží číšník a předkládá předkrm. Zvědav, jak chutná šunka pečená ve švestkových povidlech, ukládaná na šalotkové sugo s plátky opečené ciabatty, přenáším pozornost na čtvercový talíř. Listy salátu jsou základem, na němž na dvou skrojcích chleba spočívá hnízdo šalotky, ve které jsou uloženy plátky šunky. Zvlněné, stočené do tvaru účesu z třicátých let a lesklé zřejmě díky povidlové lázni, šíří kol sebe zvláštní, širokou vůni. Pokrm zdobí ještě otýpka karotky, pokrájené na proužky velikosti zápalky. Chtivě se jímám prvního plátku šunky a s očekáváním jej vkládám do úst. Chuť poněkud zaostává za vzhledem. Šunka je zřejmě z těch levnějších. Nevýrazné chuti ubírá ještě dvě tři čárky její úprava. Není ani tak opečená, jako spíš ohřátá. Lehké křupnutí, žádané a očekávané po pečení, chybí a celým efektem je odér švestky a lehkého zauzení. Efektem naznačeným, avšak nikterak se deroucím do vedení. Mrkev ani salát nedokázaly sousto oživit mladistvou svěžestí, byly oschlé, připravené dávno dopředu. Jediným potěšujícím prvkem bylo vystoupení šalotky. Ta, svou nasládlou pikantností, dokázala vylepšit neslaný nemastný dojem ze šunky.
Opět jsem si počkal jak na sklizení stolu, tak i na hlavní chod. Pravdou je, že do restaurace přišla hosté. Ovšem kuchyni ani obsluhu podniku kvalit, jaké Tři století inzerují, nemůže položit šestičlenná skupinka, byť s výběrem à la carte. Mezi personálem vládl chaos bez souhry, mladší plavali a zkušený číšník střídal projevy dokonalé profesionality s epizodami až vemlouvavé úslužnosti a zbytečným pobíháním lokálem.
Přesto jsem se dočkal a doufaje v lepší pořízení než s předkrmem, pouštím se do růžových kachních prsou na bramborovém salátu se „salsa verde“, dochucených vinnou redukcí a snítkou čerstvého kopru. Vypadají báječně - ta prsa - na „skle“, při okrajích počáraném škrtanci z vinné redukce, na plošině z bramborového salátu čněl útes vysokého plátku kachního masa, po jedné straně s ponechanou kůží. Ta byla pokrájena a „jizvy“, pečením rozevřené, zdobily povrch. S chutí odkrajuji kousek, shledávám přitom absenci sebemenšího výronu tuku, což mne trochu překvapí. Více překvapen jsem však, když plátek odkrojím a růžové prso, avizované v lístku, není růžové. Maso je „durch“ a po vší ploše řezu fádně hnědé. A vysušené na troud. Zároveň postupuje proces „zgumovatění“ a krmě se stává spíše utrpením. Příjemný salát, kterému by troška růžové, šťavnaté kačení pečeně se stopou tuku náramně slušela, v kompozici lepší chuťové skladby osaměl. Velice svěží, s pikantním důrazem kapar a lehýnce do kysela laděný, byl sice chutný, ale trochu jednosměrný. Ani redukce, doprovodila-li kousek „kačeniny“, nedokázala s ním nic udělat, vypařila se v suchopáru masa. Kopr sice zavoněl, ale ani on prso neoživil. Jídlo, které umí v konzumentovi vyvolat frenetický jásot, je-li náležitě ustrojeno, ve Třech stoletích propadlo.
Nyní již bez nálady čekám na dezert, sleduji přitom neustálou snahu personálu - marnou - zorganizovat plac. Přestože vypomáhal další z týmu, možná manažer či vedoucí podniku, nedařilo se. Dezert dostávám ve chvíli, kdy se už už rozhoduji jej oželet. Nevybočoval příliš ze scénáře. Hladina bělostného kokosového přelivu se slévala s jezírkem ostře zeleného, sladkého čehosi a spolu tvořily zvláštní spojení. Jak napohled, tak v ústech. Kopeček vanilkové zmrzliny - s nezbytným „průmyslovým“ nádechem - a dvě kolečka ananasu, toť vše. S tím, že ananas by z plechu a opět jen ohřátý spíše než opečený. Dezert zůstal v mantinelech nepříliš vydařeného večera. Kávy, na kterou číšník zapomněl, se nedožaduji. Účet zněl na 535 korun. Není to mnoho, ale ten, kdo si mne ruce, je v tomto případě personál. Za předvedené málo muziky dostal hodně. Ku škodě restaurace, ta má jednoznačně na víc. Ovšem ani sebepřívětivější interiér mne nestačil zabavit po dlouhá, předlouhá čekání mezi jednotlivými chody. Snad to není standardní představení Tří století, mrzelo by mne to. Tím spíše, že podnik, jako jeden z nemnoha, má bezbariérový přístup.

Plus - elegantní vzhled a vcelku přijatelné ceny vína minus - při stále otevřených dveřích do průjezdu (obsluha v salonku) nepříjemný průvan

Tři století Café & Restaurant
Míšeňská 4, 118 00 Praha 1 tel: 257 217 940, fax: 257 217 935
e-mail: info@tristoleti.cz, www.tristoleti.cz Otevírací doba: Po–Ne 11.00-24.00
Počet míst: restaurace 50, zimní zahrada 15, salonek Druh kuchyně: široká nabídka mezinárodní s podílem české tradiční Přijímané platební karty: všechny obvyklé Jídelní lístek: čeština, angličtina, francouzština, italština, němčina, ruština, španělština Jazyková vybavenost personálu: angličtina, němčina, španělština, ruština Země původu nabízených vín: Argentina, Česko, Francie, Chile, Itálie, Španělsko

Hodnocení restaurace:
jídlo 35 bodů z 50 obsluha 13 bodů z 20
nápoje 9 bodů z 10
prostředí 7 bodů z 10
kvalita/cena 6 bodů z 10
cekem 70 bodů ze 100

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

bitcoin školení listopad 24

Výběr z jídelního lístku: 100 g Sezamová roláda z lososa, plněná smetanovým krémem a kapary s bylinkovými toasty 129 Kč
0,2 l Kulajda s lesními hříbky a zastřeným vejcem 59 Kč 100 g Pečená hřebenatka v lůžku z červené čočky a teplý toast s olivovým olejem 179 Kč
250 g Čerstvá tomata s trhanou mozzarellou, olejem Extra Virgin, bazalkovým pestem a lístky rukoly 209 Kč
300 g Pappardelle s pikantní kávovou čokoládou, hroznovým vínem a kozím sýrem 229 Kč
150 g Pečená kachní prsa po židovsku s bramborovým knedlíkem a omáčkou z mladého česneku 249 Kč
200 g Grilovaný losos podávaný na strigolách s prosciuttem, šalotkou, kapary a kapkami citronu 259 Kč
200 g Kuřecí „Escalope“ s cerelovým purré a karamelovojablečnou omáčkou 249 Kč
200 g Hovězí a vepřový Brochette s bramborovými noky v pikantní rajčatové omáčce 299 Kč
200 g Hovězí steak v mátové marinádě s cukrovým hráškem „au beurre“ a kvekry se smetanovým gervais a šalotkou 369 Kč
Meruňkové parfait s ořechy a rybízovou omáčkou 99 Kč

Výběr z vinného lístku:
Gossett Excellence Brut - Champagne AOC, Gosset 0,75 l 1500 Kč Chardonnay, pozdní sběr 2006 - Podoblast Slovácko, Bonus Eventus 0,75 l 425 Kč Pouilly-Fumé „Les Vallons“ 2005 - Loire AOC, Michel Bailly 0,75 l 745 Kč St. Antimo Bianco 2005 - Toscana DOC, Fanti 0,75 l 465 Kč Zweigeltrebe – Rosé, odrůdové jakostní 2006 - Podoblast Mikulovská, Tanzberg a.s. 0,75 l 435 Kč Rulandské modré, pozdní sběr 2006 - Podoblast Slovácko, Bonus Eventus 0,75 l 545 Kč Chateau Haut Saint Brice 2003 - St. Emilion Grand Cru AOC 0,75 l 935 Kč Poggio Ai Ginepri 2005 - Bolgheri DOC, Tenuta Argentiera (Antinori) 0,75 l 645 Kč Pasquera Grianza 2204 - Ribera del Duero DOC 0,75 l 935 Kč
Carmenere Reserva 2003 - Colchagua Valley DO, Santa Rita 0,75 l 645 Kč

  • Našli jste v článku chybu?