Menu Zavřít

La Bouchée

26. 6. 2017
Autor: Euro.cz

Známá brněnská restaurace vyměnila šéfkuchaře a změnila menu, pořád ale stojí za návštěvu

Restaurace La Bouchée určitě mívala nejhezčí kuřárnu v zemi, plnou nejlepších kořalek i doutníků. Kouření je teď ale passé. La Bouchée zaujme hned po příchodu i designem interiéru a také klavíristou hrajícím jazz. Měla trochu delší a rozmanitější menu, něco mezi Itálií, Francií a lepším Českem.

S příchodem nového šéfkuchaře Jiřího Crhy ale přišlo kratší a také lokálnější menu. Pořád v něm sice najdete i těstoviny nebo chobotnici, více se ale blíží česko-francouzské nebo francouzsko-české fúzi.

Tu najdete třeba v tataráku z vyzrálého hovězího s parmezánem, sušenými rajčaty a žloutkovou emulzí, jemným a díky vyzrálosti masa i chuťově výrazným. Určitě mu pomůže i výborné a osobité domácí pečivo.

To perfektně doplní i domácí zvěřinovou paštiku s hroznovým čatní, další předkrm. Ten vám také víc napoví o složení nového menu: moderně pojatá poctivá klasika. Mezi hlavními chody proto nechybí kohout na černo nebo srnčí hřbet na grilu a spousta dalších různých mas.

Já sáhl po králíku s dijonskou hořčicí, bramborovým krémem a konfitovaným česnekem (289 korun). Jídlo se oficiálně jmenuje farmářský králík, tím vás ale nechci obtěžovat. V restauracích typu La Bouchée si podobná módní adjektiva mohou klidně odpustit, jen málokdo v nich totiž čeká průmyslové „maso“ ze slevové akce v hypermarketu. Konfitovaný česnek je vždycky čirá radost, v jakékoli světové kuchyni ho máloco trumfne. Králík je šťavnatý a jemný a také udělaný přesně tak, aby si i jeho delikátní maso uchovalo svou výraznou chuť, jíž ho u nás bohužel tak často zbavujeme zbytečně dlouhou přípravou.

MM25_AI

V jednoduchosti je síla a recept s dijonskou hořčicí je tak jednoduchý, že musí vždy chutnat perfektně, pokud v kuchyni nevládne gastronomický zločinec. A zvlášť s lahví Chianti Rufina, rustikálnějším bratrem Chianti Classico. Já ale po králíkovi sáhl i proto, že v něm není smetana, jejíž stopa se výrazně táhne hlavními chody. Ano, říká se, že se Francie koupe v másle a smetana k němu nemá zase tak daleko, určitě jde o osobní gusto. Na závěr jsem si v La Bouchée dopřál fantasticky hořký pomerančový sorbet a silné nekyselé espreso.

La Bouchée ? Údolní 33, Brno ? t: 542 212 560 ? e: info@labouchee.cz ? www.labouchee.cz ? šéfkuchař: Jiří Crha

  • Našli jste v článku chybu?