Menu Zavřít

Lahodné toskánské capriccio

18. 11. 2008
Autor: Euro.cz

DOC San Gennaro 2005, Fattoria Fubbiano

Jestliže se mluví o italských vínech, mnohým se vybaví nádherné Toskánsko se svými slavnými víny. Na českém trhu je kdysi paradoxně symbolizovaly opředené lahve s poněkud nevalným, avšak populárním vínem Chianti. Toskánsko je také nedílně spojeno se všudypřítomnou modrou odrůdou révy Sangiovese, která je právě srdcem i duší dlouhověkých Chianti a poskytuje elegantní vína čisté rubínové barvy s vysokým obsahem tříslovin, svěžích kyselin, charakteristické harmonie a dlouhodobých chuťových vjemů. Kouzlo těchto prvotřídních vín, podobně jako u Pinot noir, nespočívá v přehnané mohutnosti, ale v elegantním stylu, kterému právě znalci dávají přednost. Toskánská vinařství se bezesporu zasloužila o renesanci italských vín na mezinárodním trhu a zejména o určení standardů kvality pro ostatní producenty. Dnes se tak velkým francouzským vínům mohou směle postavit právě některá italská Sangiovese, jako Brunello di Montalcino, Cermignano, Chianti Classico, Vino Nobile di Montepulciano a řada dalších.
Region
Toskánské městečko Lucca leží na řece Serchio, v úrodné lehce zvlněné krajině, nedaleko břehů Ligurského moře. Městečko i celá stejnojmenná oblast jsou vedle nedotčené renesanční architektury známé především svým vynikajícím olivovým olejem a velkým množstvím půvabných a kvalitních bílých i červených vín. Zdejší vinohrady jsou rozděleny do oblastí DOC, a přestože jsou pod převažujícím vlivem teplého přímořského podnebí, každá z nich je do jisté míry jedinečná svým terroirem. Tato oblast je v neposlední řadě také spojena s existencí takzvaných supertoskánských vín, která jsou reprezentována vysoce kvalitními produkty. Jejich složení však stojí mimo zákonem stanovené poměry odrůd, a proto mohou být klasifikována pouze v kategorii zemských vín ITG. Typickým příkladem takových vín je jak pozoruhodné Pampini z vinařství Fattoria di Fubbiano, tak i poměrně vzácné Del Boschetto bianco z produkce téhož vinařství. Producent
Usedlost Fubbiano (www.fattoriadifubbiano.it) obhospodařuje přes šestnáct hektarů vinohradů osázených na svazích mezi obcemi Tofori a San Gennaro, na kterých se víno pěstovalo již od čtrnáctého století. Vinařství ročně produkuje okolo 60 000 lahví převážně červených vín DOC Colline Lucchesi. Mezi nejlepší patří Cru Villa di Fubbiano, Cru San Gennaro, Vermentino a Vin Santo. Vyrábí také jedinečný panenský olivový olej, a to z oliv pěstovaných také na vlastních pozemcích. Majitelé Fattoria di Fubbiano jsou pevně přesvědčeni, že právě integrovaná zemědělská produkce je důležitým faktorem pro dosahování vysoké kvality všech produktů, zachování křehké rovnováhy biologického ekosystému stejně jako zachování tradičního venkovského životního stylu. Produkce tohoto vinařství, co se množství týká, není nijak závratná, avšak všechna dostupná vína jsou originální, lahodná, velmi pitelná a vyznačují se svůdnou tělnatostí, svěžími kyselinami a lákavou ovocitostí.
Náš tip
Víno DOC San Gennaro 2005 je vytvořeno z ručně sbíraných hroznů odrůdy Sangiovese a Canaiolo Ciliegiolo pocházejících z jižně položených vinic nedaleko starobylého městečka San Gennaro. Charakteristické jsou jeho hluboká, rubínově červená barva, oblé, avšak robustní a elegantní tělo, intenzivní jemná ovocitá vůně a chuť připomínající červené bobulové ovoce. Jeho pevná struktura je doprovázena hedvábnými tříslovinami a dlouhou velmi vyváženou dochutí s pouze nepatrným náznakem vanilky pocházející z dubových sudů, ve kterých víno zrálo nejméně dvanáct měsíců. Jde skutečně o výjimečné víno, které je dostupné v omezeném množství v prodejnách Jana Sváčka, například v Budějovické nebo ve Štefánkově ulici v Praze. Hodnocení: 90 bodů
Vzhled vína (max. 15) – 14
Vůně vína (max. 30) – 27
Chuť vína (max. 44) – 40
Celkový dojem (max. 11) – 9
Stupnice The Wine Spectators, 100–96 bodů mimořádné víno, 95–90 bodů nejlepší víno, 89–80 velmi dobré víno, 79–70 bodů průměrné víno, 69–60 bodů podprůměrné víno

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).