Menu Zavřít

Lahůdky z poustevny

31. 10. 2008
Autor: Euro.cz

Ferraton Pére & Fils Hermitage Les Miaux 2001

Shiraz jako populární australský fenomén byl pravděpodobně pro velký počet vyznavačů červeného vína prvním krůčkem k seznámení s jednou z nejušlechtilejších odrůd severní Rhôny– Syrah. Tato odrůda poskytující řadu jedinečných vín je také výtečnou komponentou do kupláží, které jsou velmi časté a táhnou se prakticky po celé délce Côte du Rhône. Asi nepřekvapí fakt, že nejlepší vína z dobrých ročníků této odrůdy konkurují prvotřídním burgundským vínům nebo vínům z Bordeaux, která ostatně v nedaleké historii byla často vylepšována právě přídavkem vín odrůdy Syrah.

Region
Koncentrovaný výraz čisté odrůdy můžeme nalézt ve skvělých vínech z regionů Côte Rôtie, St. Joseph nebo Crozes-Hermitage, avšak na samém vrcholu stoji tradičně největší a nejkorpulentnější vína Hermitage jejichž půvab a elegance je vždy doprovázena jemnými ovocitými chutěmi. Tato vína jsou vytvářena z révy pěstované na proslulém stejnojmenném kopci Hermitage, kde se pod úzkými terasami vine řeka Rhôna. Osázené svahy představují nevelkou rozlohu přibližně 130 hektarů převážně žulových teras se štěrkovitou půdou tvořenou rozpadajícím se křemenem a vápencem. Tamní mladá vína z dobrých ročníků, stejně jako jiná mladá velká červená vína, působí poněkud uzavřeně, jsou bohaté na třísloviny a jejich aroma doprovází nepřehlédnutelná chuť ovoce. Vyzrávání těchto vín v lahvi nijak původní ovocitost nezmenšuje, pouze jistá agresivita ustupuje absolutně elegantnímu vrcholu harmonie všech uchopitelných vlastností. Pravdou také je, že vysoká atraktivita vín z Hermitage spojená s jejich popularitou do jisté míry učinila tuto komoditu módní záležitostí, a na rozdíl od neméně kvalitních vín apelací Condrieu a Côte Rôtie je jejich cena poněkud nadhodnocena.

Producent
Domaine Ferraton (www.ferraton.fr) je rodinný podnik, který jako reprezentant čtvrté generace řídí Samuel Ferraton. Po nějakou dobu byl ve spojení s velmi známou společností Chapoutier Freres. Podnik Domaine Ferraton má v současné době podíly ve řadě vysoce bonitních vinic apelací severní Rhôny včetně Hermitage, Crozes-Hermitage a jeho sklepy jsou umístěny přímo v srdci Tain L´Hermitage. Styl vinařství Ferraton je soustředěn na autentičnost produkovaných vín odrážejících charakter místní půdy a vinic. Naplňuje snahu o spojení nejlepších tradičních vinařských metod s charakterem dané apelace. Důslednou aplikací výhradně ekologického způsobu ošetřování vinic a filosofie biodynamického vinařství dává záruku, že vytvářená vína nabídnou perfektní příležitost vychutnat čistý výraz legendárních terroirů. Vína tohoto vinařství jsou na trh uváděna pod obchodním označením Ferraton Pére & Fils. Vykazují velkou hloubku, charakteristickou strukturu a vynikající vlastnosti předurčující tato vína také k archivaci. V poměrně širokém sortimentu vinařství lze vedle dlouholetých vín Hermitage Le Méal nalézt i další velmi kvalitní produkty apelací Crozes-Hermitage, Saint-Joseph, Côte Rôtie, Cornas a populární Châteauneuf-du-Pape.

ebf - tip - debata

Náš tip
Víno Ferraton Pére & Fils Hermitage Les Miaux 2001 předčilo veškerá očekávání. Noblesně působí již jeho tmavá rubínová barva s fialovými odlesky a vůně s dominujícími velice příjemnými ovocitými a kouřovými tóny. Víno má stabilní pevnou strukturu a pomalu se rozvíjí jeho ovocitý charakter připomínající moruše. Působivý je jeho dlouhý chuťový vjem, který podtrhují elegantní vyzrálé třísloviny. Krásně vytvořené víno chutná elegantně a po všech stránkách vyzrále. Tato klasika ze severní Rhôny je pro milovníky osobitých vín dostupná i na našem trnu například na www.k4w.cz.

Hodnocení: 90 bodů
Vzhled vína (max. 15) – 13
Vůně vína (max. 30) – 27
Chuť vína (max. 44) – 41
Celkový dojem (max. 11) – 9
Stupnice The Wine Spectators, 100–96 bodů mimořádné víno, 95–90 bodů nejlepší víno, 89–80 velmi dobré víno, 79–70 bodů průměrné víno, 69–60 bodů podprůměrné víno

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).