Menu Zavřít

LÁKAVÁ AGROCHEMIE 

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

AstraZeneca a Novartis

Švýcarský farmaceutický koncern Novartis a britsko-švédská společnost AstraZeneca oddělí své agrochemické divize, aby je do konce příštího roku sloučily ve firmu Syngenta. Ta se stane největším světovým producentem zemědělských chemikálií s odh adovaným ročním obratem mírně pod osm miliard dolarů a tržní hodnotou kolem dvanácti miliard v téže měně.

Nový podnik bude mít sídlo ve švýcarské Basileji a jeho akcie budou obchodovány na burzách v Curychu, Londýně, New Yorku a Stockholmu. Akcionáři Novartisu získají v novém subjektu 61 procent akcií, zbytek připadne vlastníkům AstraZenecy.

Fúze divizí by měla podle firem znamenat od třetího roku po uskutečnění roční úsporu nákladů ve výši 525 milionů dolarů. Transakci musí schválit akcionáři a příslušné regulační úřady, někteří analytici podle agentury Reuters počítají s potížemi.

Novartis a AstraZeneca jsou předními světovými výrobci insekticidů, pesticidů a fungicidů a významné jsou i v produkci semen a v biotechnologiích. Oddělením agrochemických divizí se budou moci více věnovat produkci léků.

WT100

Pokud by antimonopolní úřady nepodmínily fúzi oddělením některých aktivit, měla by Syngenta na světovém trhu ve svém oboru podíl 24 procent. Předběhla by vznikající francouzsko-německou skupinu Aventis s šestnácti procenty a americkou Monsanto , která má asi třináct procent.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).