Menu Zavřít

Lamborghini s plácačkou

4. 11. 2008
Autor: Euro.cz

Krátké zprávy

Italská policie
Lamborghini s plácačkou
„Mamma mia, polizia!“ Nějak tak budou asi vykřikovat řidiči v italském Laziu, oblasti poblíž Říma, když je na dálnici předjede tenhle modrobílý fešák… A piráti silnic mají od 24. října, kdy dostal policejní šéf Antonio Manganelli klíčky od vozu Lamborghini Gallardo LP560-4, utrum. Definitivní. S houkajícím „lambem“, jež skrývá 560 koňských sil a umí svištět rychlostí 320 kilometrů za hodinu, se asi nebudou chtít honit ani nejdravější mladíčci v nadupaných sporťácích. Nyní totiž četníci zrychlí z nuly na stovku za 3,5 vteřiny.
Policejní gallardo, které pohání pětilitrový motor V10, je ideálním vozidlem ke sledování kriminálníků, ilegálních závodníků nebo i na výlety za obligátním policejním kafíčkem. O jediný garážovaný kus však bude asi mezi třicítkou speciálně vyškolených strážníků pěkná sháňka, přičemž jejich českým kolegům z dálnic zbývají ku potěše „pouze“ stíhací Mondea ST220 s maximálkou 250 kilometrů v hodině a ukočírovanými 226 koňmi. Dostanou i fordky nový nátěr, který Policie ČR pro letošek připravila?
Italský nástřik se povedl. Pod slušivým světlemodrým kabátkem s modrými blikačkami na střeše se ukrývá zvláštní výbava: zabudovaná videokamera, radar, nejmodernější jednotka GPS, defibrilátor i chladicí box. Ten není na pivko, je pro převoz darovaných lidských orgánů. Sečteno podtrženo: tohle povedené PR nadělení má zjevný užitek. Těšme se proto, až turínští hasiči vyrazí k ohni v planoucím ferrari nebo až Porsche přispěchá s nějakou tou pěknou sanitkou. Pak už opravdu půjde o „rychlou pomoc“.

Popisek: Do vnitřní výbavy policejního lamborghini patří radar, kamera i klasická „plácačka“.
Martin Rychlík

S královnou na zápěstí
„Purpurová je královnou mezi barvami,“ prohlásil kdysi návrhář Christian Dior. Této teze se držel i dvorní návrhář Dioru John Galliano, když připravoval nové hodinky Dior Christal Amethyst. Jsou ozdobené 193 fialovými ametysty usazenými v bílém zlatu. Číselník je perleťový po obvodu posetý diamanty a růžovými safíry. Hodinky byly vyrobeny v limitovaném počtu 25 kusů pro celý svět a jsou v prodeji i v Praze. Jejich cena je 100 000 euro.

Místo nožiček kola
Inspiraci v říši hmyzu našel mladý tchajwanský designér Šao Jün-jie (22), když stvořil concept-car nazvaný Insecta. Minihybadlo pro jednoho má sice tvary i barvu luční kobylky, leč výbava je daleko sofistikovanější. Posuďte sami: výše podvozku založeného na dílech Citroënu se dokonce přizpůsobuje typu vozovky. „Nohy, vlastně kola, jsou připevněny k ústřednímu krunýři, zatímco kapotáž může připomínat hmyzí hlavu. Baterie na zádi zase symbolizují břicho,“ říká autor, dle něhož leží právě v „insektních“ tvarech budoucnost automobilového průmyslu. Šao tvrdí: „Jsou to lehounká, mrštná, všestranná, efektivní a přírodě neškodlivá stvoření.“ A taková prý mají být i futuristická autíčka.

Břitký Ir by se divil
Firma Montblanc vydává od roku 1992 pravidelně každý rok limitovanou edici psacích potřeb. Vždy ji věnuje jednomu světově uznávanému spisovateli či spisovatelce. V minulosti to byli například E. A. Poe nebo Agatha Christie. Letos Montblanc vzdává hold irskému dramatikovi a držiteli Nobelovy ceny za literaturu G. B. Shawovi. Nová kolekce psacích a kuličkových per je inspirována jeho hrou Pygmalion, známou i v muzikálovém zpracování jako My Fair lady.
Design edice odráží proměnu květinářky Elizy Doolittlové v aristokratickou lady. Tmavě zelený mramor postupně přechází v jemné a zářivé prstence z platiny. Elizin původ je také připomenut jemnou květinou vyrytou na platinou zdobeném hrotu z osmnáctikarátového zlata. Na víčku, pod slonovinově zbarvenou hvězdou Montblanc, je vyrytý podpis G. B. Shawa.
Psací potřeby z této speciální edice poprvé doplňuje kolekce poznámkových potřeb zahrnující poznámkový blok, zápisník a konferenční desky. Desky jsou ručně potažené jemnou teletinou. Jemně vystupují i fragmenty textu, které na každém kusu reprezentují ručně psané Shawovy citáty.

CIF24

popisek
Novou originální přepravku představila Stella Artois. Její design pro Pivovary Staropramen navrhl uznávaný český designér Maxim Velčovský ve spolupráci se studiem Unity. „Zlatý rám nebo podpis umělce jsou detaily, které jsem chtěl přenést na přepravku, protože nadsázka s využitím podoby historického obrazu mi přišla trefná,“ říká k tomu Velčovský. Na českém trhu se nová přepravka začala používat od začátku listopadu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).