Menu Zavřít

LAMPA DO ČESKÝCH TUNELŮ

5. 9. 2001
Autor: Euro.cz

Jiří Korb

Pro ty, kteří po přečtení pochmurného článku v týdeníku EURO 8/99 (Konec akcií v Čechách) propadli depresi a domnívají se, že úlohou Komise pro cenné papíry a šéfa pražské burzy je už jen zhasnout světlo a salutovat na potápějící se lodi, mám několik dobrých zpráv. Samozřejmě jako všechny úvahy o budoucnosti mohou mít moje vize budoucnosti nižší váhu v očích skeptiků oproti nesporným faktům hovořícím z temné minulosti a chmurné přítomnosti českého kapitálového trhu. Cítím ale nezb ytnost vyvážit černý obraz světlou skvrnkou, protože mi zkušenost říká, že nic na světě není úplně černé.

Vedle nesporných smutných faktů uvedených v článku pánů Kleina a Pospíšila lze v zahraničí, a dokonce až v zámoří vystopovat trendy, které by náš kapitálový trh mohl využít ve svůj prospěch:

(A) Střednědobý trend západoevropský vyvolaný jednotnou měnou: Jednotná měna bude znamenat, že mezinárodní investoři si vynutí sjednocení podmínek a postupů všech instrumentů na kapitálovém trhu. Zatímco dosud museli mezinárodní investoři při zvažování příležitostí v Evropě sledovat i kursové riziko, riziko transferu, administrativní a právní otázky, v budoucnosti se díky jednotné měně a jednotným podmínkám omezí jejich rozhodování pouze na výn os a riziko vyjádřené ratingem. Význam ratingu se tak relativně zvýší, protože bude nikoli jedním z mnoha významných faktorů pro rozhodování, ale jedním ze dvou faktorů. Výsledný efekt ve střednědobém horizontu bude, že se v celé oblasti j ednotné měny rozšíří rating. (Proto je nyní rating na postupu i v Německu, jehož finanční trh dobře fungoval i bez výdobytků americké high-tech finanční technologie.)

Ratingu se ve smyslu zásady efektivity trhu dokonale přizpůsobí výnosy. Důsledkem bude, že se v průměru zvýší rating a sníží výnosy západoevropských emitentů. Institucionální investoři, kteří budou chtít dosáhnout nadprůměrných výnosů, budou n uceni investovat mimo zónu eura, takže budou opět zvažovat investice v zemích, jako je naše.

Dále jde o dva globání trendy:

(B) Střednědobé snížení nabídky investičních příležitostí a zhoršení ratingu ve velké části emerging markets díky krizi v Asii, Rusku a Jižní Americe.

(C) Dlouhodobé stárnutí populace v zemích OECD a z toho vyplývající sílení poptávky penzijních fondů těchto kapitálově nejsilnějších zemí po nových investičních příležitostech.

Díky těmto třem trendům může dlouhodobě vzniknout značná nenasycená poptávka institucionálních investorů.

(D) Žádoucímu efektu těchto trendů na náš kapitálový trh lze napomoci mimo jiné ratingem: Rating je totiž standardní součástí rozhodovacího procesu institucionálních investorů na vyspělých kapitálových trzích. Poskytneme-li zahraničním investorům tuto vymoženost plus další standardní vymoženosti připravované Komisí pro cenné papíry, nebude důvod se dále českým papírům vyhýbat. Tvrdím, že zahraniční investoři nečekají na hospodářský zázrak v České republice, ale že jim zatím postačí zavedení standardního prostřed í bez opakování starých chyb a skandálů.

Evropská unie je jen druhá liga

Na druhou stranu široké využívání ratingu na našem kapitálovém trhu by znamenalo přesáhnout v tomto parametru průměrnou úroveň kapitálových trhů středních západoevropských zemí. Evropská unie totiž kromě vyspělého Londýna o ratingu mnoho neví. Typický je vliv německého modelu fungování kapitálového trhu, který fungoval jinak, po svém a dobře, aniž cítil potřebu přebírat všechny high-tech novinky z USA. Proto i předpisy Evropské unie, které jsou v mnohém ohledu nyní vzorem p ro naše legislativce, jsou však v některých oblastech kapitálového trhu zastaralé, například v tom, že neznají pojem ratingu. Nyní však vlivem jednotné měny rychle pronikají mezinárodní standardy včetně ratingu i do Německa, dosavadní bašt y kontinentálních tradic.

Míření na pohyblivý cíl

Chceme-li výrazně zlepšit podmínky na našem kapitálovém trhu, musíme si uvědomit, že jde o oblast rychle se vyvíjející. Nemá proto smysl brát si za cíl dnešní stav kapitálového trhu EU - druhé ligy, protože až ho dosáhneme, bude to úroveň třetí ligy . Je třeba mířit dopředu na pohyblivý cíl - na první ligu, brát si vzor z USA nebo Velké Británie.

Proto má například smysl zahájit u nás zvláštní druh ratingu pro investiční fondy a investiční společnosti, proto usilujeme o plošné rozšíření levného takzvaného lokálního ratingu, což není v Evropě zdaleka samozřejmost.

MMF24

Pro rozšíření ratingu zatím stačí maličkost - české zákony musí přestat ignorovat rating. Naši právníci totiž tvrdí, že u nás je téměř nemožné pracovat s nástrojem, který zákon nezná. Rating si zasluhuje být vzat na milost našich legislativců, protože jde o správnou, v zahraničí léta prověřenou lampu do českých tunelů ve fondech, bankách, pojišťovnách, cestovních kancelářích a jiných institucích, kde zatím mizely ve velkém peníze nebohých klientů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).