Menu Zavřít

Lampáři nevymřou

26. 9. 2008
Autor: Euro.cz

Veřejné osvětlení

MMF24

Do staré Prahy se vrací plynové lampy. Největší úsilí o opětovnou plynofikaci je vynakládáno na Královské cestě, a tak se plynové lampy staly i součástí rekonstrukce Karlova mostu.
První plynové lampy se v Praze rozsvítily v září 1847 a v roce 1985, když byl jako poslední elektrifikován osmiramenný stožár na Hradčanech, se mluvilo o tom, že je plynovému osvětlení navždy odzvoněno. V září 2008 však už v tomto stožáru opět svítí plyn a plynových lamp ve Starém Městě, na Malé Straně a na Hradčanech už šestým rokem stále přibývá.
Rozsvěcení a zhasínání těchto nových lamp je svěřeno moderní technice a probíhá centrálně tlakovým signálem v potrubí. Lampáři s bambusovými tyčemi však přesto čas od času lampy obejdou, aby je vyčistili a zkontrolovali jejich chod. Pražský cech lampářů má dokonce mnoho přespolních členů, neboť málokterý zahraniční plynař odolá, aby nepodstoupil praktickou zkoušku a nezískal certifikát.
Historický střed metropole nyní ozařuje příjemným bílým světlem 415 plynových luceren. Vůči Berlínu má ovšem Praha co dohánět – tam jich svítí 40 tisíc.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).