Menu Zavřít

Langer se vrhl do realit. Koupil firmu, která se soudí o nemovitosti

1. 5. 2014
Autor: profimedia.cz

Bývalý ministr vnitra Ivan Langer se s kolegy z advokátní kanceláře vrhl do realit. Koupili firmu IES Real & Consulting, která vede řadu soudních sporů vázaných na nemovitosti.

V letech 1994 až 2013 byl jednatelem firmy olomoucký podnikatel a Langerův přítel Ivan Kyselý. Do února 2013 pak byla vlastníkem kyperská offshorová firma Facturus Limited.

Ta vloni v březnu prodala podíl za 380 tisíc korun akciovce MI Invest s akciemi na majitele. V ní figurují Langer a veskrze kolegové z advokátní kanceláře – Petr Pečený, Petr Fučík a Jan Beneš. „Společnost vedla a vede řadu soudních sporů. Některé trvají již několik let.

Jeden z nich – o nemovitost v Olomouci – například již 12 let, a zatím je opět teprve u soudu prvního stupně,“ vysvětluje bývalý vlivný místopředseda ODS. Původní majitel podle něj už nechtěl být těmito spory zatěžován a noví majitelé na sebe převzali rizika případných neúspěchů.

Že ale může jít o zajímavou akvizici, dokazuje zmiňovaný spor o dům v centru Olomouce. O ten se soudí se společností AG Consult ze Šternberku. Okresní soud v Olomouci v březnu 2012 rozhodl, že IES Real & Consulting je vlastníkem domu na Horním náměstí. Krajský soud v Ostravě pak rozsudek potvrdil.

Advokátka AG Consult ale podala dovolání k Nejvyššímu soudu a ten případ vrátil k první instanci. V rozsudku stojí, že kupní cena nemovitosti byla deset milionů korun. Že může být akvizice za 380 tisíc nakonec výrazně zisková, nevylučuje ani Langer. „To se ukáže, odhaduji, za několik let,“ říká Langer.


Čtěte také:

Expremiér Topolánek chce na realitní trh

WT100

Langer měl na ministerstvu dávat zakázky známému

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).