Menu Zavřít

Konec lanovky Jamese Bonda. Smíchovskou atrakci nahradí výtah

11. 11. 2017
Autor: Martin Pinkas/Euro

Lanovka na Smíchově se stala tipem pro turisty, které omrzel orloj. Životnost dráhy se však naplnila a s Novým rokem ukončí provoz ukončí.

Sledovat figurky na orloji nebo popíjet černé pivo U Fleků jsou bezesporu úchvatné zážitky. Jen je trochu kazí množství dalších turistů, prodavači roztodivných cetek i skutečnost, že návštěvník Prahy po návratu domů selfie s pražskou klasikou pravděpodobně nikoho neochromí. Většina jeho známých podobnou fotografii už totiž pravděpodobně má.

Stejně jako u ostatních evropských metropolí jsou tak internet i některé netradiční průvodce plné spousty zaručených tipů na méně navštěvované „tajné“ atrakce, které zapadají do vkusu moderního a nabídkou turistického průmyslu přehlceného návštěvníka, pachtícího se po originálním zážitku v přeplněné metropoli.

Čtyři miliony jízd

Jednou takovou atrakcí se stala i lanovka spojující spodní a horní budovu smíchovského hotelu NH Prague City. Vyhlídka na město, design kabiny i skutečnost, že lanovka je volně a zdarma přístupná pro každého, z ní udělaly skvělý tip pro hledače neobvyklého.

Jenže na rozdíl od klasických památek podobné pikantnosti nemají vedle neobvyklé atmosféry žádnou historickou ani uměleckou hodnotu, a většinou se jich proto netýká zvláštní ochrana. Často se tak stává, že jednoho dne prostě zmizí. A to je i případ nejmenší pražské lanovky, která koncem prosince vyrazí na svou poslední cestu. „Lanovka už překročila hranici životnosti, má za sebou dvacet let provozu a více než čtyři miliony jízd. K prvnímu lednu bude proto bohužel končit a švýcarská firma místo ní nainstaluje nový šikmý výtah,“ vysvětluje ředitel hotelu Petr Nešpůrek.


Co další atrakce na levém břehu?

Ruské kolo na Smíchově zůstane na papíře

[mf-galerie id=2720]


Neznamená to, že projet se mezi oběma hotelovými budovami a obdivovat krásný výhled na Prahu už nebude možné. Hotel podle slov ředitele nebude zájemcům o projížďku nijak bránit ani ve vyzkoušení nového dopravního prostředku za 1,2 milionu eur.

„Výtah bude mít jiný pohon, bude na vícero lanech a na jiném nástavci, půjde tedy spíš o technický rozdíl, který běžný člověk ani nepozná. Pozná však modernější, větší a rychlejší kabinu, než má dosavadní lanovka,“ vysvětluje rozdíly mezi stávající a modernizovanou verzí Nešpůrek. Ikonická červená barva a neobvyklý design kabiny, který jako by vypadl z filmů s Jamesem Bondem z 60. let, však budou minulostí.

Fotbalová jedenáctka a knižní stojedenáctka

Lanovka se proslavila i díky české fotbalové reprezentaci. Ta, stejně jako jiné týmy, v horní hotelové budově často nocuje a neobvyklý dopravní prostředek využívá. Díky tomu se tak červená kabina občas objevila v médiích.

Stroj byl také jedním z pěti „tajných“ tipů v populárním internetovém pořadu Honest Guide, zaměřeném na zahraniční návštěvníky Prahy. Za pořadem stojí známí internetoví publicisté Honza Mikulka a Janek Rubeš. Druhý ze jmenovaných se proslavil především tím, že natočil podvody pražských taxikářů. Díl s lanovkou má každopádně do dnešní doby téměř 120 tisíc zhlédnutí, což rovněž přispělo k tomu, že se do recepce hotelu stále častěji podívají i lidé, kteří v něm nebydlí.


Lanovka s wi-fi. Internet bude fungovat i cestou na Petřín

 Lanovka s wi-fi. Internet bude fungovat i cestou na Petřín


Opravdový zájem veřejnosti však odstartoval teprve před necelým rokem s vydáním průvodce 111 míst v Praze, která musíte vidět od Matěje Černého a Marie Peřinové. Knížka patří do mezinárodní řady průvodců 111 Places mapujících vždy přesně 111 zážitků v určité lokalitě.

Podle Filipa Mikeše z nakladatelství Paseka se pražské verze prodalo už přes deset tisíc kusů a několikrát se dotiskovala. „To je za necelý rok na tuzemské poměry tuze nadstandardní množství,“ pochvaluje si Mikeš. O prodejích anglického vydání informace nemá, vzhledem k popularitě celé řady lze však odhadovat, že určitě nejsou malé. A také ředitel Nešpůrek potvrzuje, že zvědavců toužících po projížďce hodně přibylo právě po vydání průvodce.

EBF24

Podle Černého rozhodovalo o volbě lokalit několik skutečností. „Měly by se tam objevit věci, které jsou zajímavé, ale které nejsou v mainstreamových průvodcích, a pokud ano, tak je potřeba tam najít nový úhel pohledu“ říká Černý. Lanovka splňuje pro výběr hned několik faktorů. Jednak je nejmenší v Praze a také je málo známá. „A navíc má onu krásnou poetiku Jamese Bonda,“ dodává Černý. Přesto nevylučuje, že by se do průvodce dostal i budoucí výtah za předpokladu, že bude zachována trasa a výhled do okolí.

Přečtěte si také:

Praha dává vlakům zelenou. Zapracuje do územního plánu podzemní tratě

Delloite: Praha by měla investovat do dopravy a smart city


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).