Menu Zavřít

Láska až za hrob

23. 12. 2013
Autor: Euro.cz

Základem všech whiskey Jack Daniel’s zůstává stejně jako před více než sto lety stará dobrá receptura No. 7

Old No. 7 otevřela palírně Jack Daniel’s svět. Dodnes je původní whiskey namíchaná Jasperem Newtonem „Jackem“ Danielem základem všech produktů, které v tennesseeském Lynchburgu vznikají. Už pět let s ní pracuje Jeff Arnett, hlavní manažer kvality a zrání Jack Daniel’s. Pouze sedmý master distiller v dlouhé historii firmy, který má na starosti všech 77 skladů, v nichž zraje 1,7 milionu barelů whiskey.

Černá sedmička je základ Nikdo si už nepamatuje, jak název No. 7 vznikl. Jisté je jen to, že za neopakovatelnou chuť vděčí znamenité vodě, která pochází z mocného podzemního pramene v Cave Spring Hollow nedaleko Lynchburgu. Kvalitní obilí a kukuřice z nejbližšího okolí jsou samozřejmostí. Odlišný charakter potom whiskey dodává finální úprava po destilaci, a sice filtrování přes vrstvu uhlí. Ta byla dříve v Tennessee obvyklá ve všech palírnách, ale protože ji ostatní opustili a Jack Daniel u ní zůstal, bývá označována za jeho nápad.

O chuťové vyváženosti whiskey rozhoduje konečný poměr blendování, které má na starosti právě Jeff Arnett. Od roku 1887, kdy Jack namíchal Old No.7, známou také jako Black Label, všechny produkty vycházejí z jejích osvědčených vlastností. Pouze předchozí Jack Daniel Whisky Lynchburg, Tenn. a Jack Daniel Old Time Distillery Lynchburg, Tenn. měly prý trochu odlišný charakter.

Po Danielově smrti v roce 1911 se mnozí domnívali, že legenda jménem Old No. 7 odejde s ním. Neodešla. Oddělila se však funkce šéfa podniku a master distillera. Ředitelem firmy se stal Jackův synovec Lemuel Motlow a na kvalitu whiskey dohlížel následující tři desítky let jeho bratr Jesse. Ti provedli podnik úskalími prohibice v letech 1920 až 1933 a po několika stěhováních jej v roce 1938 vrátili do původní lokality.

Jesse Motlowa na postu master distillera vystřídal v roce 1941 Lem Tolley. Po strastiplných válečných začátcích bylo jeho bezmála čtvrtstoletí působení poznamenáno velkým rozmachem a expanzí značky prakticky do celého světa. V letech 1942 až 1946 americká vláda zakázala výrobu whiskey. Od obnovení produkce v Lynchburgu v roce 1947 se však palírna vydala na cestu až k 11 milionům kartonů Black Labelu o objemu devíti litrů ročně, které prodává v současnosti.

Pod léty 1964 až 1966 je podepsán Jess Gamble. Ač jeho působení na pozici master distillera trvalo pouhé dva roky, ani on si nezaslouží být zapomenut. Za jeho největší počin se považuje ani v jediné kapce nezměněná úroveň zlaté whiskey jejího vizionářského autora. Kdo by odolal tlaku trhu a udržel kvalitu značky i tehdy, kdy by jen malý úkrok stranou znamenal navýšení příjmů? Jess Gamble ano.

Hra s ohněm Frank Bobo míchal whiskey v lynchburgské palírně v letech 1966 až 1988 a ani on se do větších experimentů nepouštěl. Koncem osmdesátých let se však zvolna začal měnit vkus konzumentů a spolu s ním i celý trh. Jakkoli sto dvacet let existence unikátní spirit prověřilo, doba chtěla své. Frank Bobo se na přípravě změn podílel, ale přišly až se šestým hlavním hlídačem kvality Jimmym Bedfordem.

Bedford pracoval v palírně Jack Daniel’s od roku 1968, takže o ní i o jejím produktu věděl do posledního puntíku všechno. Zřejmě právě proto zařadil vedle nedostižné původní „černé etikety“ novinky, jako byl nejluxusnější produkt společnosti Gentleman Jack nebo Jack Daniel’s Single Barrel. Novinky se velmi dobře ujaly, aniž by ohrozily postavení základní Old No. 7, a přilákaly pod korouhev s nápisem „Jack Daniel Whisky Lynchburg, Tenn.“, jak zněl původní text na prvních třígalonových kameninových džbáncích, zástupy dalších nadšených milovníků téhle dávno „profláknuté“ značky.

Do doby plné proměn vstoupil na nejvyšší schod v pořadí odpovědných sedmý a zatím poslední muž Jeff Arnett. Objevil se v roce 2001 jako kvalitář a na distillerský olymp společnosti o sedm let později usedl. Z jeho invence vzešla mimo jiných receptura na zatím asi poslední novinku, Jack Daniel’s Tennessee Honey. Tento nápoj s obsahem alkoholu 35 procent je popisován jako medový likér míchaný s Jack Daniel’s Tennessee whiskey. Jedná se svým způsobem o kontroverzní počin, ovšem výsledky prvních prodejů dávají společnosti důvod k optimismu. Překvapivě si ji oblíbila mužská část barových hostí, i když původním záměrem patrně bylo oslovit ženy.

Arnett je podepsán i pod etiketami Unaged Tennessee Rye – „žitná“. Zde jde o opravdový experiment, od klasického Jacka hodně odlišný. Jako základní složky obilné „kaše“ je totiž použito čistého žita. Toto obilí bývalo součástí receptury vždy, ale ve směsi mělo pouze malý podíl. V tomto případě nahrazuje veškerý ječmen v základním receptu. Druhou originalitou Rye je fakt, že nezraje v sudech. Její projev je proto hodně rustikální.

Jako hold jednomu z nejslavnějších konzumentů whiskey Jack Daniel’s Arnett zase vyvinul novinku se značkou Sinatra Select.

Americký zpěvák a herec, který nápoj z Lynchburgu údajně poprvé ochutnal ve čtyřicátých letech, tedy někdy okolo svých pětadvaceti let, se od Old No. 7 už neodloučil.

Dokonce s ní byl v roce 1998 pohřben.

Arnettův blend má poněkud vyšší „voltáž“ – 45 procent oproti standardním čtyřiceti – a zraje v ostřeji opálených sudech. Ve stěnách sudů jsou navíc vysoustruženy drážky, díky nimž zrající produkt přichází do kontaktu rovněž se dřevem neožehlým ohněm. Od něho potom získává nasládlý tón javorového cukru, který uhlazuje ostřejší projevy opalování. Sinatra Select je zásluhou toho důraznější v projevu, přesto si zachovává eleganci a jemnost při odeznívání.

V období let 2008 až 2012 se pohybovala čísla prodejů společnosti Brown-Forman, vlastníka palírny Jack Daniel’s, od 9,5 do 10,7 milionu kartonů o objemu devíti litrů. Trvalý meziroční nárůst vynesl značku celosvětově až na dvacátou pozici mezi všemi druhy destilátů. Prvenství patří kuriózně korejské značce Jinro Soju a jeden neuvěřitelný údaj o ní říká, že Korejci prý vypijí tři miliardy 350mililitrových lahviček soju ročně.

Jackově etiketě patří osmé místo mezi nejoblíbenějšími whiskey světa. Ve Spojených státech lynchburgská palírna jasně kraluje.

Poněkud méně působivá se může zdát sedmadvacátá pozice mezi nejrychleji rostoucími producenty. O to však palírně Jack Daniel‘s až tolik nejde. Už v roce 1943 vyhlásil Lemuel Motlow filozofii, které se podnik drží dodnes: „Naše whiskey se vyrábí stejně po všechny generace. Nevyrábíme pro množství, ale pro kvalitu.“

bitcoin školení listopad 24

Od roku 1887, kdy Jack namíchal Old No.7, známou také jako Black Label, všechny produkty vycházejí z jejích osvědčených vlastností Etiketě Jack Daniel‘s patří osmé místo mezi nejoblíbenějšími whiskey světa. Mezi všemi destiláty je na dvacáté příčce.

O autorovi| Milan Ballík, spolupracovník redakce

  • Našli jste v článku chybu?